Операція «Первоцвіт – 2018»

Дата: 02.04.2018 11:59
Кількість переглядів: 664

Фото без опису   У цю весняну пору, з метою організації заходів охорони ендемічних, реліктових, ранньоквітучих рослин, а також тих, які перебувають під загрозою зникнення та занесені до Червоної книги України у Вінницькій області щорічно проводиться операція «Первоцвіт».  На території Вінницької області найбільш вразливими видами первоцвітів є підсніжник білосніжний та цибуля ведмежа (черемша), торгівля якими набуває масового характеру. З метою підтримки проведення природоохоронної акції необхідне проведення пропаганди відмови від купівлі першоцвітів. Найменше, що можна зробити для захисту вразливих видів рослин – назавжди відмовитись від купівлі та збирання червонокнижних екземплярів. Не варто купувати букети з дикоростучих рослин, адже внаслідок нераціонального використання природних ресурсів та недбалого ставлення триває масове винищення рідкісних видів...

У Ст.66 Конституції України зазначено: «Кожен зобов’язаний не заподіювати шкоду природі, культурній спадщині, відшкодовувати завдані ним збитки». Згідно зі Ст.12 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», громадяни України «зобов’язані: а)берегти природу, охороняти, раціонально використовувати її багатства відповідно до вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища; б)здійснювати діяльність з додержанням вимог екологічної безпеки, інших екологічних нормативів та лімітів використання природних ресурсів; в)не порушувати екологічні права і законні інтереси інших суб’єктів; г)вносити штрафи за екологічні порушення; д)компенсувати шкоду, заподіяну забрудненням та іншим негативним впливом на навколишнє природне середовище. Громадяни України зобов’язані виконувати й інші обов’язки у галузі охорони навколишнього середовища відповідно до законів України». Торгівля рослинами, занесеними до Червоної книги є порушенням Ст.66 Конституції України, Ст.12 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», Ст.10 Закону України «Про Червону книгу України», «Про рослинний світ». Відповідно до законодавчої термінології, збір рослин на продаж є спеціальним використанням природних ресурсів, що передбачає отримання дозвільних документів. Спеціальне використання об’єктів Червоної книги України здійснюється у виняткових випадках лише за дозволом Мінприроди України на підставі рішень Національної комісії з питань Червоної книги України. Спеціальне використання об’єктів Червоної книги України з метою отримання прибутку категорично забороняється.

За знищення першоцвітів законодавством України передбачено адміністративну відповідальність, вилучення незаконно здобутого та відшкодування винними збитків, завданих природі внаслідок незаконного зривання кожного екземпляра рослини. Відповідно до Ст.90 КУпАП, для збирачів червонокнижних рослин передбачено покарання – від 20 до 30 неоподаткованих мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно збутого. Натомість, у Ч.2 Ст.88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення йдеться про відповідальність осіб у разі порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів тваринного або рослинного світу (від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу чи без такої). Також Ч.2 Ст.88-1 КУпАП зазначає: «Ті самі дії, вчинені щодо об’єктів тваринного або рослинного світу, які перебували у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, - тягнуть за собою накладення штрафу від ста до двохсот п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу». Загалом, згідно зі Ст.88 КУпАп «порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, тягне за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 грн. з конфіскацією

Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України №1030 від 7 листопада 2012 р. «Про розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення або погіршення середовища їх перебування (зростання)» за кожну рослину білоцвіта весняного та цибулі ведмежої (черемші) передбачена сплата порушником збитків у розмірі 62 гривень.

В рамках проведення природоохоронної акції «Первоціт – 2018» одним із провідних завдань є пропаганда відмови від купівлі первоцвітів, адже торгівля  цими рослинами заохочується винятково попитом на них.

vin.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь