Як з’їсти ранні овочі і не отруїтися. Пам"ятка для населення

Дата: 09.04.2020 19:33
Кількість переглядів: 386

Фото без описуСекрети вибору свіжої городини: Овочі мають бути сухими і мати абсолютно свіжий вигляд( не зморщені). На овочах не повинно бути жодних пошкоджень, а також вм’ятин, вони мають бути абсолютно цілими. Приміром, якщо на редисці є тріщини, які зарубцювалися, - це свідчить, що її надмірно зволожували. Якщо ж тріщини свіжі, купувати такий овоч не варто, тому що він швидко згниє. Зелені корінці помідорів підкажуть, що овоч свіжий. Сухі ж будуть свідчити, що томати  вже давненько перебувають на прилавку...

 

Перш, ніж купувати огірки, їх варто уважно роздивитися:  якщо вони пружні на дотик, а квіточка трохи зів’яла, - свіжі. Прим’ятий та м’який на дотик огірок «натякає» на те, що він не користується попитом у покупців. До речі, такий овоч не буде смачним.

Вибираючи свіжий салат, пам’ятайте, що листя цього овоча не повинно  мати гнилих вкраплень.

 

 Основні правила безпечного споживання  ранньої  городини:

 

Перед споживанням овочі необхідно вимити під проточною водою ( не просто сполоснути, а саме добре вимити)

Цікаво, що кожен овоч потребує особливого «ставлення» до себе: наприклад, у боротьбі з нітратами, які містяться в зелені, допоможе вимочування в холодній воді протягом двох годин.

Для «знешкодження» огірків та редьки, не зайвим буде обрізати їх кінчики.

З огірків і кабачків бажано також зчищати шкірку – саме в ній накопичується основна кількість нітратів.

Перед тим, як нарізати овочі для салату, потрібно позрізати всі тріщини й зіпсовані місця.

Для приготування салату рекомендують брати лише верхівки зелені, стебла краще зрізати.

В салат варто  додати  столову ложку лимонної кислоти, котра заблокує перетворення в організмі людини безпечних нітросполук на небезпечні під впливом нітробактерій, які містяться в овочах.

Залишки зелені не варто зберігати в холодильнику, адже нітрати перетворюються в нітрити, які ще небезпечніші для людини та можуть спровокувати токсичне отруєння.

Зменшити вміст нітратів приблизно на 80%, допоможе відварювання овочів.

Умови і термін зберігання почищених овочів: при кімнатній температурі – 4-5 годин, свіжо вичавлений сік зберігають не довше 1-2 годин.

Навчально-методичний центр ЦЗ та БЖД Вінницької області спільно із Центром безпеки громадян Жданівської ОТГ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь