Пошук

До відома виробників сільськогосподарської продукції та власників приватних домогосподарств

Дата: 16.02.2018 10:00
Кількість переглядів: 687

Картинки по запросу закупівля молока у населення З 1 липня 2018 року вводиться в дію ДСТУ 3662:2015 «Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови.» Разом з тим, на сьогодні в Україні не введено та не планується введення жодних обмежень на закупівлю молока у населення - домогосподарства реалізовують свою продукцію у звичному режимі. Водночас у 2018 році починають діяти урядові програми підтримки, спрямовані на поступове підвищення якості молочної сировини. Участь у держпрограмах дозволить завершити цей процес безболісно та поетапно з максимальною вигодою як для виробників, так і споживачів...

7 лютого 2018 року уряд схвалив програми, які направлені на підтримку та розвиток аграрного сектору по 5 пріоритетним напрямам, в тому числі на розвиток тваринництва, фермерського і кооперативного руху. На це Державним бюджетом України на 2018 рік передбачено 6,3 млрд. гривень.

 Значна фінансова підтримка буде спрямована на заходи із поступового підвищення якості молочної сировини. Окрім соціального фактору, до зваженої політики в цьому питанні спонукає і економічний, оскільки молокопереробна галузь забезпечується на третину молоком від господарств населення.

Абсолютна більшість українського молока, що виробляється селянськими господарствами, має відповідати вимогам по якості та може використовуватись при виробництві харчової продукції.

На виконання дорученням першого заступника голови облдержадміністрації     Гижка А. П.від 05.02. 2018 року № 01.01.-13/707 п.2 Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області повідомило про дію встановлених загальних, обов’язкових вимог до операторів ринку, які здійснюють первинне виробництво харчової продукції, в т.ч. молочної сировини, визначені в Законі України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Крім того, ветеринарні та санітарні вимоги щодо одержання, первинної обробки та реалізації виробленого особистими селянськими господарствами сирого товарного молока затверджені наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України «Про затвердження Ветеринарних та санітарних вимог до особистих селянських господарств - виробників сирого товарного молока»  № 17 від 21.03.2002,а також наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України «Про затвердження Ветеринарних та санітарних вимог до пунктів закупівлі молока від тварин, які утримуються в особистих селянських господарствах» № 18 від 21.03.2002.

Враховуючи зазначене, отримати безпечне, якісне молоко, яке б відповідало вимогам ДСТУ 3662:2015, можуть тільки добросовісні виробники, в тому числі власники особистих селянських господарств, які застосовують найкращі світові практики: ідентифікація, здоров’я, благополуччя тварин, постійний раціон годівлі, гігієна доїння, лабораторний контроль, дотримання всіх вимог та температурних режимів при зберіганні та транспортуванні молока.

На даний час представниками швейцарсько-українського проекту«Створення системи контролю за безпечністю харчових продуктів на основі оцінки ризиків у циклів виробництва та збуту молочних продуктів в Україні» спільно з спеціалістами Держпродспоживслужби розроблений проект наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України «Про затвердження вимог до дрібнотоварного виробництва сирого товарного молока, його збору до введення в обіг», який знаходиться на погодженні в центральних органах виконавчої влади.

Перехідний період з поступового підвищення якості молочної сировини може тривати понад 2 роки. Одним із ефективних способів підвищувати якість молока для невеликих господарств може стати кооперація. Об’єднання у кооперативи дасть можливість отримати значну державну допомогу на відповідне обладнання. Перехід від виробництва молока другого ґатунку до першого не вимагає великих фінансових витрат. Кожен крок із зміни вимог до молока буде супроводжуватися аналізом ринку і його готовності до трансформацій. Кінцева мета - поступове приведення вимог які відповідають європейським положенням.

В рамках підтримки та розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів держава співфінансуватиме проекти, які реалізуються сільськогосподарськими обслуговуючими кооперативами в тваринництві беручи на себе 70% витрат на придбання нового обладнання для них.

За інформацією управління агропромислового розвитку Хмільницької РДА

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь