До уваги суб’єктів декларування! Відбулися зміни до антикорупційного законодавства

Дата: 03.02.2020 12:12
Кількість переглядів: 584

  Фото без опису  Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції» від 02.10.2019 № 140-ІХ внесені зміни до Закону України «Про запобігання корупції», а також інших законодавчих актів.  Найбільший обсяг змін вступив в силу з 1 січня 2020 року. Зокрема, внесеними змінами до переліку «близьких осіб», які були зазначені у Законі, наразі додаються: двоюрідний брат, двоюрідна сестра, рідний брат та сестра дружини (чоловіка), племінник, племінниця, рідний дядько, рідна тітка, батько та мати дружини (чоловіка) сина (дочки), тобто свати. Зазначені зміни набрали чинності 18 жовтня 2019 року. Крім того,…

 членами сім’ї суб’єкта декларування тепер обов’язково є діти зазначеного суб’єкта до досягнення ними повноліття, незалежно від спільного проживання, пов’язаності спільним побутом та наявності взаємних прав та обов’язків.

На коло близьких осіб поширюються обмеження щодо спільної роботи: державним службовцям заборонено мати таких осіб у прямому підпорядкуванні.

Відтепер відомості про банківський рахунок декларуються незалежно від наявності коштів або закінчення строку дії банківської карти.

У 2020 році в декларацію необхідно буде вносити унікальний номер запису в єдиному державному демографічному реєстрі. Для отримання унікального номера запису в реєстрі потрібно звернутись до міграційної служби для оформлення біометричних документів. Цей номер є незмінним. Унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі містить тринадцять цифр, представлений двома послідовностями з восьми та п'яти цифр, розділених текстовим символом "-".УНЗР генерується автоматично при отриманні паспорту у форматі ID-картки та біометричного закордонного паспорту.

Відповідно до змін, які були внесені до Закону України "Про запобігання корупції", з 1 січня 2020 року декларанти мають зазначати відомості про свій номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі та вказувати відповідні номери членів сім’ї.  Якщо декларант чи член його сім’ї раптом втратив  біометричний документ, то відомості щодо  УНЗР можна отримати у формі Довідки за заявою, особисто або законним представником, у будь-якому підрозділі Міграційної служби. Ця послуга надається до 3-х робочих днів.

Окрім того, з 1 січня 2020 року розширено коло підстав для подання повідомлень про суттєві зміни у майновому стані. Якщо суб’єкт декларування отримує понад 50 прожиткових мінімумів доходу, або купує майно на зазначену суму – він зобов’язаний впродовж 10 днів повідомити про це НАЗК. Аналогічно суб’єкти декларування мають 10 днів для повідомлення про відкриття членами їх сім’ї валютного рахунка за кордоном.

Відтепер декларація перед звільненням подається не пізніше двадцяти робочих днів з дня припинення діяльності, пов’язаної з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування. Така декларація охоплює період, який не був охоплений деклараціями, раніше поданими суб’єктом декларування, та містить інформацію станом на останній день такого періоду. Останнім днем такого періоду відповідно є день припинення діяльності, пов’язаної з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь