Громадські пасовища. Коротко про головне

Дата: 08.07.2021 16:36
Кількість переглядів: 418

Фото без опису12 сесією Війтівецької сільської ради 8 скликання, яка відбулась 30 червня 2021 року було затверджено Положення про громадські пасовища,  норми якого поклали початок правового врегулювання випасу худоби громадянами та юридичного захисту інтересів власників худоби на використання пасовищ на території Війтівецької сільської ради.  Юридичне оформлення громадських пасовищ громадянами, що мають худобу і зацікавленні у її випасі, захищає їх в майбутньому від можливого розорювання пасовищ, адже пасовища (сіножаті) є землями сільськогосподарського призначення і за рахунок таких земель може відбуватись забезпечення певних категорій громадян землями для ведення особистого селянського господарства. Що потрібно зробити для оформлення пасовища?...

Згідно із затвердженим Положенням громадські пасовища (сіножаті) утворюються на добровільних засадах для спільного використання земельних ділянок загального користування для випасання худоби та сінокосіння.

        Громадяни, які бажають використовувати те чи інше пасовище збираються на збори, обирають уповноважену особу (старшого) і приймають рішення про організацію громадського пасовища. Надалі:

  • уповноважена особа звертається з відповідним клопотанням до сільської ради про надання земельної ділянки під громадське пасовище;
  • після прийняття відповідного рішення сільською радою уповноважена особа  звертається до землевпорядної організації для виготовлення проєкту землеустрою земельної ділянки під громадське пасовище;
  • після виготовлення проєкт землеустрою  подається на затвердження до сільської ради;

     Лише по завершенню вищезазначеної процедури  громадські пасовища вважаються створеними. Плата за користування пасовищем ( не плутати із платою за землю та  орендною платою) встановлюється рішенням сільської ради щорічно.

Не потрібно побоюватись, що затверджена земельна ділянка і її кадастровий номер буде рахуватись за уповноваженою особою.  Саме вищевказане Положення захищає користувачів і передбачає, що пасовище ГРОМАДСЬКЕ, тобто надається для спільного використання і кадастровий номер буде рахуватися за сільської радою як для земль комунальної власності.  Люди можуть взяти пасовище і в оренду, відповідно до ст.34 Земельного Кодексу України, але  плата за оренду, звичайно, буде відповідна.

Тож, шановні мешканці громади - не втрачайте шанс використовувати пасовища у майбутньому, оформивши відповідно  свою потребу у випасі худоби.

За необхідності додаткові роз’яснення можна отримати у відділі комунальної власності, житлово – комунального  господарства та архітектури Війтівецькою сільської ради.  Тел.0966013771.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь