Пошук

Обережно кір

Дата: 29.01.2018 09:20
Кількість переглядів: 730

 Картинки по запросу КірВпродовж січня в Україні почастішали випадки захворювання на кір. З початку 2018 року на Вінниччині зафіксовано 13 випадків, серед яких летальних не було. Як запобігти хворобі та які заходи вживати при перших симптомах розповіла зав.кафедрою дитячих інфекційних хвороб ВНМУ ім.М.Пирогова, доктор медичних наук, професор Ірина Незгода...

Яким чином людина заражається кором?

— Кір — інфекційне захворювання, яке передається  повітряно-крапельним шляхом. Основне джерело інфекції — хвора людина. Від моменту зараження до захворювання проходить 9-17 днів, максимум 21, так званий інкубаційний період. Фахівці виділяють усього чотири періоди корі: інкубаційний, катаральний (4дні), висипу (3 дні), пігментації(3-5).

В загальному хвороба минає протягом 9-10 днів, або ж до 14 днів, якщо є ускладнення.

Люди, які перехворіли цією недугою, вже мають пожиттєвий імунітет й кір для них не несе більше загрози. Для всіх інших — єдиним способом вберегтися можна лише, зробивши щеплення.

Які перші симптоми?

— Висока температура (39-40градусів), нежить, сухий кашель, одутловатість обличчя, світлобоязнь — це симптоми другого, катарального періоду, які дуже схожі на респіраторно-вірусну інфекцію. Однак,  через кілька днів температура знижується, але кашель і нежить посилюється. В цей момент у ротовій порожнині хворого можна побачити дрібні білі цятки, плями Копліка. Саме цей симптом однозначно свідчить про захворювання на кір.

Що робити при перших ознаках захворювання?

— В першу чергу залишитися вдома та викликати лікаря. Хоч специфічного лікування від кору немає, проте захворюванню можна запобігти.

На сьогодні серед медиків поширена симптоматична терапія. Збивати температуру можна такими засобами як парацетамол, ібупрофен, для очей придбати краплі. В жодному разі не варто використовувати оцет чи спирт розведені наполовину з водою для зниження температури. Такі методи лише погіршать лікування.

Якщо хворий залишився дома, то варто подбати про те, аби в кімнаті було зволожене повітря, потрібно пити велику кількість рідини.

Які наслідки хвороби ?

— Кір небезпечний тим, що під час хвороби, якщо не надати вчасно допомоги, у дітей з ослабленим імунітетом можуть з’явитися ускладнення, повязані з верхніми дихальними шляхами. А це — стеноз гортані, коли дитина задихається, бронхіт, пневмонія.Також зустрічаються порушення у центральній нервововій системі — нейротоксикоз, менінгіт, енцефаліт (запалення речовини головного мозку), міокардит, ушкодження судин, ураження шлунково-кишкового тракту. Як бачимо, цей вірус небезпечний для усіх органів системи.Якщо він потрапляє в організм, то зупинити його неможливо. Єдине, що медичний працівник може зробити — запобігти розвитку ускладнень.

Які є методи профілактики даної хвороби?

— Кір — дуже заразна хвороба, тому особливої профілактики, крім вакцинації, не існує.

Щеплення рекомендується всім здоровим людям. Важливо, щоб у пацієнта не було інфекційних хвороб, підвищенної температури, інакше — організм не виробить захисних антитіл. Перше щеплення робиться в 12 місяців, потім ревакцинація, повторне щеплення для підвищення протикорового імунітету, в 6 років. Якщо дотримуватись цієї планової профілактики, то вірус кору не буде загрожувати.

Чи є шанс уникнути проблем, якщо людина контактувала з хворим?

— Так, це називається екстрена профілактика. Тобто запобігання хвороби здійснюється після того, як людина, яка немає щеплення та раніше не хворіла на кір, контактувала з хворим. Аби не заразитися, потрібно протягом перших трьох днів ввести імуноглуболін людський, внутрішньом’язево.

Які є протипокази до вакцинації?

— Обов’язково перед вакцинацією лікар має оглянути пацієнта.  Щеплення особливо протипоказане вагітним. Також людям, які мають загострення хронічні захворювань, ушкодження центральної нервової системи, якщо є високий ризик серйозної реакції. В інших випадках — протипоказів немає.

vin.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь