Обережно - амброзія!

Дата: 03.08.2017 09:28
Кількість переглядів: 808

Фото без описуСвіт рослин улаштований так, що вони захищаються отрутами від тварин і одне від одного. На вид зовсім безпечна рослина  насправді   може виявитися небезпечною для людини.

Найзлішим ворогом здоров'я людини є бур'яниста трава амброзія полинолистая, що виростає як на пустирях, у парковій зоні, так і на садово-городніх ділянках.

Батьківщина амброзії Північна Америка, тому це дуже теплолюбний вид, сходи якого в нашій зоні з'являються в І-ІІ декадах травня, коли встановлюється оптимальна для розвитку бур'яну температура +22-24С0. При сприятливих умовах амброзія досягає висоти 2 метри, заглушає і витісняє культурні рослини. Амброзія має дуже високий коефіцієнт насінного розмноження: одна рослина здатна утворити до 80 тис. шт. насіння, що зберігають життєздатність у ґрунті до 40 років.

Амброзія виділяє ефірні олії, що викликають сильний головний біль. Особливо шкідливий пилок амброзії, що піднімається до 5000 м і розноситься вітром на десятки кілометрів.

У період цвітіння серед населення спостерігається масове алергійне захворювання, відоме за назвою "осіння сінна лихоманка" або "амброзийний полліноз". Пилок амброзії, потрапляючи в очі, ніс, бронхи, викликає сльозотечу, погіршує зір, підвищує температуру, викликає запалення оболонок верхніх дихальних шляхів, приводить до приступів бронхіальної астми. Лікування такої алергії довге і складне.

Полліноз, викликаний амброзією, сполучається з харчовою алергією на диню, банани, гірчицю, соняшникове насіння (олія, халва, козінаки), також можлива перехресна алергійна реакція на цвітіння соняшника, кульбаби.
Набагато гірше хворі почувають себе при сухій і сонячній погоді, на відкритому повітрі, ніж  у приміщенні й у дощову погоду.

У період цвітіння амброзії людям, схильним до розвитку полліноза, допомагає перебування в приміщеннях з кондіционованим повітрям. Рекомендується завішувати вікна і двері зволоженими простирадлами і марлею. Прийшовши з вулиці, варто перемінити одяг,  прополоскати рот, промити ока. Приймати душ не рідше двох разів на день. Не сушити речі після прання на вулиці (на балконі), тому що на них осідає пилок. Щодня проводити вологе прибирання в квартирі.

Винищування амброзії до її цвітіння дозволяє знизити, а найчастіше і виключити розвиток полліноза.

Шкідливість амброзії в тім, що тричі скошена вона все рівно встигає заколоситися і випустити насіння. Боротися з амброзією просто: можна її виполоти, обробити інсектицидами, висмикнути з коренем, головне - робити це регулярно щотижня  на своїй ділянці.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь