28 серпня - Успіння Пресвятої Богородиці

Дата: 28.08.2017 09:53
Кількість переглядів: 867

Фото без опису

Пречиста по груші ходила,
Пречиста мішок загубила,
А Спас ішов, мішок знайшов.
«Спасику батьку,
Віддай мій мішочок,
Не буду ходити у твій садочок».
З народної пісні

28 серпня всі православні відзначають велике двонадесяте свято – Успіння Пресвятої Владичиці Нашої Богородиці і Пріснодіви Марії. Апостоли зберегли пам'ять про життя Богородиці лише в усному переказі і, згідно з ним, на Єлеонській горі, місці вознесіння Сина, Богородиці з'явився Архангел Гавриїл, який повідомив про день закінчення її земного життя. Після цього Богородиця, благословивши всіх апостолів, померла. А за три дні воскресла, повідомивши апостолам, що залишиться з тими, хто у неї вірить назавжди.

У народі ж цей день отримав назву Першої Пречистої. До цього часу закінчувалась переважна частина польових робіт: жнива та збір садовини. У день свята до церкви приносили снопи, насіння та колоски зернових — для освячення та благословення. Після обіду у полі влаштовували молебні до Богородиці, яку просили допомогти своєчасно справитися з молотьбою та вберегти врожай від пожежі. А ще цього дня починали окремий засів, що завершували на Семена чи Другу Пречисту.

Колись від Першої Пречистої починали ходити старости – це був період заручин і сватань. Доброю ознакою вважалося, як для хлопця, так і для дівчини, коли старостів присилали між двома Пречистими. Вважалося, що майбутній шлюб отримував благословення самої Богородиці.

Від 28 серпня починається «молоде» бабине літо, що триватиме до 11 вересня. Якщо о цій порі гарна погода, то «старе» бабине літо, з 11 до 14 вересня, буде прохолодним і дощовим.

За матеріалами сайту "Рідна країна"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь