Цікава інформація за чашечкою запашного напою
Дата: 25.10.2017 10:00
Кількість переглядів: 730
Про чай. Чи знаєте ви, що:...
- Всі сорти зеленого та чорного чаю робляться з рослини Camellia Sinensis.
- Ви можете видалити з напою 80% кофеїну, якщо заллєте чай окропом, почекаєте 30 секунд і зіллєте рідину. Після цього можна залити чай свіжою порцією окропу і заварювати 5 хвилин.
- Перша згадка про використання чаю відноситься до 4 століття нашої ери. Вчені при цьому вважають, що чай почали пити багато століть тому у Східній Азії. Там він використовувався у медичних цілях, у вигляді сушеного листя, з додаванням цибулі, м’яти, апельсина й імбиру. Заварювати чай окропом стали під час правління династії Мінг (14-17 століття). Таким чином, вживання чаю у сучасному сенсі почалося менше 700 років тому.
- До 18 століття в Європі вважали, що зелений і чорний чай робляться з різних рослин – китайські виробники приховували секрет їх виготовлення. Чайні рослини почали поставлятися з Китаю тільки на початку 19 століття, разом з рецептами з виробництва чаю. Трохи пізніше англійці виявили дикорослий чай в Індії, який отримав назву Camellia Sinensis. З цієї рослини отримують як чорний, так і зелений чай.
- Виготовлення чорного чаю відрізняється від зеленого тим, що зелений чай перед окисленням обробляється паром, щоб знищити ензими. Ці ж ензими при окисленні чорного чаю змінюють його колір до чорного і надають відповідний “чайний” смак. Близько 75% чайного листя у світі перетворюються на чорний чай, решта 25% – в зелений.
- Чай вирощується в основному в п’яти країнах – Китаї (майже 80% зеленого чаю), Індії (в основному чорний), Шрі-Ланці (часто званої Цейлоном, батьківщина чаю Ліптон), Японії (різні екзотичні чаї) і Тайвані (різні сорти зеленого чаю).
«Рідна країна»