ПАМ"ЯТКА НАСЕЛЕННЮ ПРО НЕБЕЗПЕЧНІ ЗИМОВІ ЗАБАВКИ ДІТЕЙ

Дата: 26.01.2018 10:11
Кількість переглядів: 657

Картинки по запросу дитячі зимові забави  Нарешті   зима  з  пухнастим   білим  снігом!  Саме   час   для   веселих,  та,  нажаль,  потенційно - небезпечних   забавок.  Хто  і  коли    має   навчити дитину   кататися   на   лижах,  ковзанах,  санчатах? Як навчити дитину правильно ними користуватися?Як  вберегти малечу від травм?  Чим саме приваблюють дітей потенційно небезпечні швидкісні зимові забавки – ковзани, лижі, санчата, снігокати, сноуборди?...

Психологи пояснюють, що привабливість рухливих ігор для дитини в тому, що в такий спосіб вона відкриває для себе щось нове, розвиває власну сенсорику та моторику. Незвичні рухи впливають на нервову систему, формують новітнє світосприйняття. До того ж, швидкий рух додає дитині відчуття свободи, а ще - надзвичайне задоволення! Знаючи, що більшість однолітків уже вміють вправно користуватися вище згаданими засобами, дитина воліє довести, що не гірша за них і запросто може з вітерцем з’їхати з гірки на сноуборди.

Кому більше до вподоби швидкісні забавки – хлопчикам чи дівчаткам?

Хлопчикам до вподоби швидкість, екстрим, а ще – опановувати нову техніку та випробовувати себе. Отже, їхній вибір зазвичай – це гірські лижі, снігокати, сноуборди.

 Більшість дівчаток часто обирає ковзани чи санчата – тобто менш швидкісні, але більш гармонійні та естетичні засоби пересування.

З якого віку батькам слід дозволяти  дитині  ставати на лижі чи ковзани?

Коли сама дитина відчує цікавість та  потребу в цьому, тобто індивідуально. Приміром, лижі і ковзани виробляють для користувачів різного віку та майстерності. Й абсолютно нескладно за порадою продавця-консультанта обрати ті, які ідеально підійдуть вашій дитині.

Хто, на вашу думку, має навчити хлопчика чи дівчинку користуватися такими іграшками?

Якщо дитина хоче навчитись кататися тільки  задля власного задоволення – краще аби за це взялися батьки. Вони спочатку спостерігатимуть, щоб малюк сильно не розганявся і дотримувався хоча б найменших правил безпеки. А якщо вже дитина хоче вчитися катанню  професійно – доцільно її відвести до ДЮСШ, де навчанням та тренуваннями займуться фахівці – тренери.

Що треба зробити батькам щоби катання дітей було б безпечним?

Відпускаючи доньку або сина кататися у двір, дорослим слід спочатку ретельно оглянути його, застерегти дитину, де не слід гратися і які ділянки необхідно оминати. Пагорб чи схил для катання слід обирати не надто Діти від 3-х до 12-цяти років надто рухливі і нестримно пустують. Вони охоче поводять дозвілля на подвір’ї і часто без догляду батьків.

 Не замислюючись над наслідками, вони можуть, вперше вставши на лижі або ковзани, одразу спробувати здолати високу і круту гірку чи сильно розігнатися під час катання і  в потрібну мить не встигнути спинитися. Як наслідок – падіння, забиття, а часто-густо і розтягнення зв'язок, ушкодження м’язів, переломи і навіть струс мозку. Пагорб чи схил слід  обирати не надто крутий ї віддалений від проїжджої частини. Узимку дорога слизька, тож водій не завжди зможе вчасно зупинити машину. А якщо вона ще й несправна, наслідки можуть бути жахливі.

 Повсякчас нагадуйте сину або доньці, що під час забав не слід вдаватися до ризикованих трюків – похизуватися перед друзями різними способами катання:із зав’язаними очима, спиною наперед, на одній нозі тощо. Саме так можна в’їхати в дерево, зіштовхнутися із сусідом тощо. Небезпечно прив’язувати санчата одні до одних: перекинувшись, одні потягнуть за собою інші. І вже зовсім неприпустимо чіплятися на ходу до транспортних засобів.

Перевіряйте спорядження, яким користуватиметься дитина під час гри:

 

 

  • санчата мають бути непошкодженими, з усіма дощечками, аби під час катання дитина не  покалічилася; для зовсім малих дітей бажано, аби вони були  обладнані  спеціальною  спинкою;

             

  • кріплення на лижах – ціле, правильно закріплене на ногах, щоб кінцівки не вислизнули і не було ризику розтягнення зв'язок або перелому;

       

  • ковзани слід купувати відповідного для дитини розміру, їхні металеві частини не повинні бути пошкоджені;

                    

  • наголосить дитині, що безпечніше кататися в спеціально обладнаних місцях чи майданчиках

 

Якщо ж ви вирішили скористатися місцевою річкою чи озером, слід пам’ятати:

 

  • що виходити на лід можна тільки, якщо він  міцний – завтовшки не менше 15 см;

 

  • кататися бажано в місцях, де відпочиває багато людей, які, за потреби, зможуть надати першу допомогу;

                       

  • майданчики для ігор мають бути відгороджені від решти річкової, озерної території яскравими стрічками, виїжджати за які категорично забороняється.

 

Якщо ваша дитина все ж таки травмувалася, то в подальшому, аби уникнути ускладнень під час лікування, слід пам’ятати, що:

 

  • лікарі настійно радять не займатися самодіагностикою та самолікуванням і за найменшої потреби звернутися до медичного закладу відповідного профілю.

 

Якщо ваша дитина малолітня:

 

-     треба бути постійно на сторожі, за можливості – усувати з її шляху небезпечні предмети.

 

Старшим дитям слід пояснити

 

  • небезпеку необдуманих вчинків, довести помилковість їхніх уявлень про героїзм.

 

 Проте, не слід батькам надто опікувати дитину, забороняючи їй брати участь в рухливих іграх. Адже малюк може вирости лякливим та безініціативним чи навпаки – почне все робити наперекір батькам. Приділіть більше уваги своїй  дитині, станьте для неї вчителем, старшим товаришем  під час зимових забавок, навчить її безпечної поведінці – від цього залежить її здоров’я!   

          

Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Вінницької області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь