Масляна, Сиропуст
Останній тиждень перед Великим постом називається Масляна, а ще Колодій, Масниця, Запусти, Сиропуст. Це давньослов'янське свято проводів зими, пристосоване християнською церквою до тижня перед Великим постом і пов'язане зі звичаєм веселитися та готувати певні страви. В Україні на Масляну дорослі та молодь катились на конях, ходили в гості, влаштовували банкети у складчину. Основною обрядовою стравою Масляної були вареники з сиром, які споживалися з маслом чи сметаною...
Пекли також гречані млинці, заправлені смальцем. Ними частували протягом усього тижня. Головним напоєм на цьому тижні є наливки та інші трунки. За церковною традицією тиждень називається сирним, або м'ясопусним, — через набір страв, які прийнято готувати протягом цього періоду. На цьому тижні немає посту в середу й п'ятницю, кожен день можна вживати молоко, яйця і рибу, але м'яса вже не їдять. Це останній, напередодні Великого посту, тиждень коли можна було справляти весілля. Цей тиждень також називали Бабським тижнем. Протягом цього тижня чоловікам належало слухатися жінок і витримувати їхні збиткування.