Пошук

Зміни щодо перерахунку пенсій з 1 квітня 2018 року

Дата: 13.04.2018 10:01
Кількість переглядів: 795

 

За інформацією Хмільницького об’єднаного управління Пенсійного фонду України Вінницької області, який є партнером Жданівської сільської ради, в процесі перерахунку пенсій з 1 квітня 2018 року  по суті змінилося лише одне – перерахунок тепер відбуватиметься в автоматичному режимі, без звернення до управління ПФУ. Це – стандартний перерахунок, який проводився, починаючи з 1 січня 2004 року і був передбачений для працюючих пенсіонерів через кожні два роки. Відмінність у тому, що якщо раніше такий перерахунок здійснювався лише за заявою людини, то тепер проводитиметься автоматично, незалежно від того – звернеться людина чи ні. Перерахунок стосується тих осіб, які станом на 1 березня 2018 року набули додаткового страхового стажу 24 місяці, або на цю дату пройшло не менше двох років після призначення чи попереднього перерахунку пенсії. З 1 квітня 2018 року проведено перерахунок пенсій двом категоріям людей:...

 

 

 Одна категорія – це ті, хто пропрацював повних 24 місяці від попереднього перерахунку або призначення пенсії. Ці люди мають право на проведення перерахунку пенсії за стажем і за заробітною платою. Оскільки у деяких працюючих пенсіонерів заробітна плата була невисокою,  то спосіб перерахунку обирався такий, що  більш вигідний для пенсіонера. Тобто: або  розрахунок за стажем і заробітною платою  або лише за доданням стажу.

 Інша категорія – це пенсіонери, які після призначення чи перерахунку пенсії  відпрацювали  менше як два роки, але вже минуло два роки. Наприклад, пенсію призначено в 2016 році, особа пропрацювала ще 5 місяців, звільнилась і не звернулась до управління Пенсійного фонду за перерахунком пенсії. Ось для цієї категорії необхідно дорахувати цей стаж, навіть якщо  немає 24 місяців страхового стажу, але пройшло вже два роки після призначення чи попереднього  перерахунку пенсії, то у такому разі перерахунок проводиться лише за доданням стажу.

   Розрахунок надбавки за понаднормовий стаж залишається  як і було раніше.  Тобто за кожний повний рік страхового стажу – понад 35 років чоловікам і понад 30 років жінкам, а  тим пенсіонерам, які вийшли на пенсію до жовтня 2011 року (“пенсійна реформа 2011 року”) і відтоді не проводили перерахунок понад 20 років для жінок і 25 років для чоловіків – пенсія за віком збільшується на 1% від розміру основної пенсії, але при цьому не більше розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Тобто якщо у  пенсіонера 40 років стажу, то понаднормово йому зарахують  5років  , а  для призначених до 01.10.2011 року - 15 років .

Надбавка за понаднормативний стаж розраховується від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність і залежить від факту працевлаштування. Прожитковий мінімум для доплати працюючим пенсіонерам за понаднормовий стаж не зазнає змін залежно від періодичного зростання прожиткового мінімуму. Для всіх працюючих пенсіонерів, які весь час працювали після виходу на пенсію, нині застосовується прожитковий мінімум, зафіксований на 1 вересня 2015, який становить 1074 гривні. Але якщо,  працівник після призначення пенсії змінив місце роботи, приміром, у вересні 2017-го (було звільнення і згодом знову вийшов на роботу), то прожитковий мінімум для розрахунку доплати за понаднормовий стаж для нього фіксується вже станом на дату звільнення - 1312 гривень.  Якщо ж працюючий пенсіонер   звільнявся з роботи після 01.10.2017 року  і звертається до управління Пенсійного фонду , то отримує доплату за понаднормовий стаж від прожиткового мінімуму  1452,00 грн.. І вже в подальшому для непрацюючого пенсіонера доплата за понаднор-мативний стаж починає змінюватися відповідно до змін прожиткового мінімуму. 

Наприклад: 1. Пенсіонер А .працює та має 10 років понаднормового стажу і не звільнявся з роботи після виходу на пенсію, основний розмір пенсії більше прожиткового мінімуму, то додатково отримує  107,4 гривень до пенсії та щорічна  сума збільшення  10 грн. 74 коп. Тобто через два роки доплата за понаднормативний стаж збільшиться на  21 грн. 48 коп.

2. Пенсіонер Б . має 10 років понаднормового стажу, основний розмір пенсії більше прожиткового мінімуму  і   після виходу на пенсію  не працював - то додатково отримує  145,2 гривень до пенсії . Зараз працює з січня 2018 року то щорічна  сума збільшення  14 грн. 52 коп.  , тобто через два роки доплата за понаднормативний стаж збільшиться на  29 грн. 04 коп.

 В квітні більшість пенсіонерів отримають виплати  вже перерахованих розмірів пенсій , так як в кінці березня  проведено перерахунок пенсій  в автоматичному режимі.  На жаль  залишились ще і в Хмільницькому районі не перераховані пенсії, які потребують перерахунку в індивідуальному порядку.

 Для багатьох працюючих пенсіонерів  з невеликою зарплатою загальний розмір пенсії не змінився. Так наприклад для осіб  , які одержують пенсію в мінімальному розмірі по інвалідності - після перерахунку  становить 1452,00 грн, а для пенсіонерів за віком, які станом на 01.10.2017 року працювали і продовжують працювати -1373,00 грн.

Крім того слід зазначити, що не перераховуються пенсії за вислугу років  особам, які працюють  та не досягли пенсійного віку.

Надалі  щороку з 1 квітня  автоматично буде проводитись такий перерахунок пенсії.

Консультацію можна одержати за телефоном ” гарячої лінії “ 2-12-17 в Хмільнику. Мешканці Жданівської об"єднаної територіальної громади можуть додатково отримати відповідну консультацію фахівця ПФУ у першу та третю середу місяця безпосередньо в Центрі надання адміністративних послуг Жданівської ОТГ з 9.00 год. до 13.00 год. за адресою: с. Качанівка, вул. Миру, 14, тел. 2 -90 - 03

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь