Обережно! Отруйні гриби
На території України поширені отруйні, дуже отруйні та смертельно отруйні гриби. До списку отруйних грибів увійшли: опеньок цегляно-червоний, несправжній, а також печериця рудіюча. До смертельно отруйних грибів належать: бліда поганка (мухомор зелений), опеньок сірчано-жовтий, волоконниця Патуйяра, плютка. Дуже отруйними грибами є мухомор білий, червоний і пантерний. Отруєння найчастіше спричинене не лише вживанням таких грибів, а й недотриманням технології приготування умовно-їстівних грибів та вживання старих, зіпсованих їстівних грибів або ж грибів, що мають двійників чи змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби та підберезники мають своїх небезпечних двійників)...
У 2017 році від отруєння грибами в Україні постраждало більше 200 осіб. На території Вінницької області зафіксовано 38 випадків, з них – 13 групових отруєнь,внаслідок яких постраждали 26 дорослих та 10 дітей. Причина отруєнь - вживання отруйних грибів замість їстівних, недотримання технології приготування грибних страв. Кінець травня-червень традиційно є початком сезону «грибного полювання». Для того, аби вберегти себе та своїх близьких від небезпеки отруєння, необхідно чітко дотримуватися основних правил збирання та приготування грибів:
– збирати гриби треба тільки під контролем досвідчених грибників;
– гриби, в безпечності яких ви сумніваєтесь, ніколи не кладіть до кошика;
– якщо ви знайшли їстівні гриби, а поруч з ними ростуть отруйні або невідомі вам – не збирайте такі гриби, адже у цьому випадку можлива їх мутація чи запилення отруйними спорами;
– краще збирати гриби рано-вранці, оскільки саме тоді вони свіжі, міцні, добре зберігаються;
– вдома ще раз перегляньте всі зібрані гриби. Якщо помітите отруйний або невідомий вам гриб – одразу ж викиньте його;
– ніколи не куштуйте сирих грибів, в безпечності яких виникають сумніви;
– зібрані гриби необхідно добре промити (не менше трьох разів для усунення всього бруду). Готувати гриби, тобто відварити або посмажити чи законсервувати, варто в цей же день;
– варити всі гриби треба, змінюючи воду, не менше двох разів. Не настільки важливий час приготування, як кількість разів зміни води;
– при консервуванні грибів треба використовувати оцет, щоб не допустити інших харчових отруєнь, наприклад, ботулізму, який характерний для всіх загерметизованих консервів;
– вживати гриби та грибні страви варто у невеликій кількості. Якщо протягом дня або ночі жодних неприємних симптомів не виникло, то подальше вживання страви можливе. Дітям їсти гриби не рекомендується!
Ознаки отруєння грибами:нудота, блювання, розлади зору (подвоєння в очах), розлади мови, прискорене серцебиття, психічне та рухове збудження, марення, підвищене потовиділення, біль у животі, пронос, задуха, судоми, втрата свідомості.
Перша медична допомога при отруєнні грибами.
До приїзду невідкладної медичної допомоги у потерпілого треба викликати блювання, дати випити якомога більше води та повторно викликати блювання до повного очищення шлунка або промити шлунок. Потерпілий повинен прийняти активоване вугілля (не менше 10 пігулок одночасно).
Лісівники нагадують: гриби – смачні і корисні, але можуть бути і дуже небезпечними! Якщо ви не впевнені у своїх знаннях чи знайдений гриб викликає сумніви, не варто ризикувати своїм здоров’ям та життям! Дотримуйтесь правил приготування грибів. При перших ознаках отруєння не втрачайте дорогоцінного часу і одразу ж викликайте швидку медичну допомогу.
За матеріалами сайту vin.gov.ua