Дорогами об’єднання. Коментарі експертів щодо процесу створення спроможних громад

Дата: 13.07.2018 16:55
Кількість переглядів: 236790

  Фото без описуВінницький центр розвитку місцевого самоврядування, що працює за підтримки Програми " U-LEAD з Європою", приділяє максимум уваги процесам об'єднання громад на території Вінниччини. 9-12 липня пройшли чергові  інформаційні  зустрічі експертів Центру з жителями населених пунктів потенційних громад, що мають всі можливості приєднатися до вже створених ОТГ і розпочати відроджувати території. Відбулися такі зустрічі і у Жданівській об"єднаній територіальній громаді та сусідній із нею Сулківській сільській громаді стосовно добровільного приєднання до ОТГ. Ось враження та коментарі експертів:... 

«Вже два роки успішно розвивається Жданівська ОТГ Хмільницького району, що на Вінниччині – має ЦНАП, Центр безпеки, інфраструктуру,  впорядковану систему освіти та охорони здоров’я, комунальні об’єкти. Громади, що знаходяться поряд,  мають приєднуватись, от наприклад, с. Сулківка, що поряд із Жданівкою – бюджет 800 тис грн, на розвиток  є тільки 100 тис грн, а після об’єднання  - складе 4 млн грн. Але сільська рада складається із двох сіл – Сулківка і Торчин, фермери якого  не хочуть об’єднуватись. Ситуація є невдалою і для сусідніх сіл, що теж хочуть приєднатися,  та не мають спільних меж із Жданівською ОТГ, тож громади всіх населених пунктів та депутати повинні віднайти аргументи та вжити всіх західів для прискорення об’єднання  і переконати сусідів, це майбутнє громад, - повідомив Євген Шаповалов, експерт з децентралізації ВЦРМС.

«Невелике село, високі ялини, спів птахів, але до клубу та приміщення школи вже навіть немає стежки. Школа давно не працює, дах от- от завалиться, садочка немає, лише витоптані ділянки на воротах футбольного поля свідчать про якесь життя у с. Сулківка Хмільницького району.  Дуже нетипова і дивна ситуація, коли якраз старше покоління обома руками "за" приєднання до сусідньої Жданівської потужної громади, а декілька агресивно налаштованих молодих осіб проти : "і закону немає, і не буде і все то неправда про розвиток громад, а світла нам у селі не треба, бо ми ввечері не ходимо". Чому і що самі, натомість, пропонують незрозуміло.  Ще один рік такого існування призведе до вже незворотних наслідків – село зникне, як і багато інших на теренах Вінниччни, в той час, коли  є можливість все змінити і відродити територію», - зазначила  Інна Святна, експерт ВЦРМС з місцевих фінансів під зустрічі із необ’єднаними громадами Вінницької області.

То ж очевидно необхідно серйозно замислитись впершу чергу керівництву та депутатам Сулківської сільської ради над ситуацією що склалася, адже від їхніх дій та рішень залежить сьогодні доля їх виборців.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь