Пошук

Жорстоке поводження з дітьми та відсутність опіки

Дата: 13.03.2019 15:27
Кількість переглядів: 692

Жорстоке поводження з дітьми - це погане поводження з дітьми у віці до 18 років і відсутність турботи про них. Воно охоплює всі види фізичного та  емоційного жорстокого поводження, сексуального насильства, зневаги, неуваги і експлуатації в        комерційних або інших цілях, що призводить до нанесення реальної або потенційної шкоди здоров'ю, виживанню, розвитку чи гідності дитини в контексті взаємозв'язку з відповідальністю, довірою чи владою. Жорстоке поводження з дітьми є глобальною проблемою з серйозними довічними наслідками. Статистичні дані з цього питання є доволі неточними. Фізичне насильство над дітьми зустрічається у всіх соціально-економічних групах, але расові та соціально-економічні фактори впливають на частоту і тяжкість насильства. Чверть всіх дорослих повідомляють про те, що в дитинстві вони піддавалися фізичному насильству...

 

Підлітки частіше піддаються насильству, ніж діти молодшого віку, проте діти раннього віку набагато частіше отримують важкі, або навіть смертельні травми або побої. Жорстоке поводження з дітьми завдає страждання і може мати довготривалі наслідки. Жорстоке поводження призводить до стресу, який пов'язаний з порушенням раннього розвитку мозку. Екстремальний стрес може порушувати розвиток нервової та імунної систем. Внаслідок цього, в зрілому віці людям, що піддавалися жорстокому поводженню в дитинстві, загрожує підвищений ризик виникнення проблем поведінки, фізичного і психічного здоров'я, таких як: вчинення насильства або стає жертвою насильства; депресія; куріння; ожиріння; сексуальна поведінка високого ризику; незапланована вагітність; зловживання алкоголем і наркотиками. Жорстоке поводження може призводити до розвитку серцевих і онкологічних захворювань, самогубств і інфекцій, що передаються статевим шляхом.

Насилля в сім'ї

Насильство в сім'ї, що відбувається на очах дитини, є найсильнішим травмуючим фактором саме по собі. Навіть якщо мати робить все можливе, щоб захистити своїх дітей від насильства, навіть якщо батько не чіпає дітей ніколи, але регулярно б'є матір - ситуація від цього не стає менш руйнівною. Якщо чоловік почав регулярно бити дружину - кращим способом захисту дітей є розрив такого шлюбу.

Алкоголь і наркоманія

Життя в сім'ї з алкоголіком або наркоманом - важке випробування для дітей, і в будь-який момент може легко привести до жорстокого поводження та бездоглядності. П'яні батьки не в змозі піклуватися про своїх дітей, приймати правильні батьківські рішення і контролювати свої, часто небезпечні, імпульси. Зловживання психоактивними речовинами також часто призводить до фізичного насильства.

Психічне захворювання члена сім'ї без адекватного лікування

Батьки, які страждають від депресії, тривожних розладів, біполярних розладів або інших психічних захворювань не завжди можуть подбати про самих себе, тим більше про своїх дітей. Психічно хворі мати або батько часто кидають своїх дітей без нагляду, або швидко спалахують безпричинним гнівом. Адекватне лікування психічного захворювання нерідко дозволяє уникнути цих явищ і покращує якість турботи про дітей.

Відсутність навичок виховання дітей

Деякі батьки не мають базових навичок догляду за дитиною і її виховання. Наприклад, батьки-підлітки можуть мати нереалістичні уявлення про те, що потрібно для догляду за маленькими дітьми. Або батьки, які самі були жертвами жорстокого поводження в дитинстві, просто не уявляють, що власних дітей можна виховувати якось інакше. У таких випадках школа батьків, психотерапія і групи підтримки батьків - сприяють придбанню необхідних батьківських навичок.

Стрес і відсутність підтримки

Виховання дитини - це серйозна праця, особливо якщо це доводиться робити самотужки, без підтримки з боку сім'ї, друзів або суспільства; особливо якщо батьки зазнають серйозних фінансових труднощів. Догляд за дитиною з інвалідністю, особливими потребами в догляді, або зі складнощами в поведінці - також є серйозною проблемою. Вкрай важливо отримувати емоційну і фізичну підтримку в таких ситуаціях.

Фактори ризику з боку дитини

Важливо підкреслити, що діти є жертвами і їх ніколи не можна звинувачувати за жорстоке поводження. Деякі індивідуальні особливості дитини можуть посилити ймовірність жорстокого поводження з нею: дитина у віці до 4 років або підліток; небажана дитина або дитина, яка не виправдовує очікувань батьків; дитина, що має особливі потреби, постійно плаче або має патологічні фізичні особливості.

Фактори ризику з боку батьків або вихователів

Деякі особливості батьків або вихователів можуть підвищити ризик жорстокого поводження з дитиною. Серед них можна перерахувати наступні: труднощі, пов'язані з новонародженим; залишення дитини без уваги; самі піддавались жорстокому поводженню в дитинстві; необізнаність щодо розвитку дитини або нереальні очікування; зловживання алкоголем або наркотиками, в тому числі під час вагітності; залученість в злочинну діяльність; фінансові труднощі.

     

Наслідки жорстокого поводження з дітьми

Всі види жорстокого поводження з дітьми наносять глибокі шрами. Деякі з цих шрамів можуть бути фізичними, але емоційні травми не менш важливі, вони мають довгострокові наслідки, впливають на все життя, порушують душевне здоров'я дитини, спотворюють самосвідомість, пригнічують здатність мати здорові стосунки з іншими людьми, здатність нормально функціонувати вдома, в школі або на роботі.

Відсутність довіри до оточення, проблеми побудови відносин з оточуючими. Якщо ви не можете довіряти власним батькам, кому взагалі ви можете довіряти? Насильство з боку батьків руйнує базис майбутніх міжособистісних стосунків. Якщо відсутній базис батьківської любові, довіри, поваги - то вкрай складно навчитися довіряти іншим людям, або навіть зрозуміти, хто з них заслуговує на довіру. Це може привести до страху перед відносинами або прихильностями, через побоювання піддатися суворому контролю або насильству. Це також може привести до нездорових відносин через відсутність досвіду нормальних міжособистісних відносин.

Основні почуття знецінюються або спотворюються. Якщо дитині не говорили в дитинстві знову і знову, що вона розумниця, що вона гарна, спритна, сильна, кохана і все на світі зможе - пізніше їй вкрай складно повірити в це. Така людина схильна до низької самооцінки, не прагне отримати гарну освіту, погоджується на низьку оплату за свою роботу, бо не вірить, що може щось більше або варта чогось більшого. Особливо глибокі психічні травми у дітей, які перенесли сексуальне насильство: ярмо сорому, невпевненості в собі і недовіри оточуючим - переслідує таких людей до старості.

Проблеми з проявами емоцій. Діти, які зазнали хронічного насильства, не мали можливості безпечно виражати свої емоції. В результаті, емоції спотворювалися. Дорослими, ці люди відчувають напади незрозумілої тривоги, депресії або гніву. Щоб придушити в собі ці тяжкі відчуття вони нерідко вдаються до алкоголю або наркотиків.

П О Р А Д И  Б А Т Ь К А М

Як розпізнати власну неналежну поведінку

Що робити, якщо ви раптом впізнали в описаних ситуаціях свою дитину, що робити, якщо ви і є цей агресор? Ви хочете це виправити? Ви відчуваєте гнів, розчарування, і не знаєте куди звернутися? Виховання дітей є однією з найбільших життєвих проблем, і може викликати гнів і розчарування у людей з самим загартованим характером. Якщо ви виросли в сім'ї, де лайка, крик або фізичне насильство було нормою, ви можете просто не знати інших способів виховання своїх дітей. Визнання наявності своєї проблеми є основним кроком до отримання допомоги. Якщо ви самі піддавалися жорстокому поводженню, ви знаєте як важко зараз вашим дітям. Можливо, вас  несправедливо і жорстоко карали, а мати була занадто п'яна, щоб приготувати вечерю. Можливо, для ваших батьків було нормою обзивати вас дурнем, незграбним матрацом або нікчемною дитиною. Можливо, ваш батько регулярно бив матір у вас на очах. Ми - дорослі, і у нас є можливість озирнутися назад. Ми можемо усвідомлювати і виправляти ситуацію. Перечитайте розділи вище, і подумайте, що з цього ви робите? Що з цього ви пережили самі, коли були дитиною? Нижче наведено список симптомів, що вказують на те, що ви перетнули лінію добра і зла, і чините зі своїми дітьми жорстоко і неналежно.

Як дізнатися, що Ви самі перетнули межу?

• Ви не можете зупинити свій гнів. Ви іноді трясете дитини, або шпурляєте її. Ви кричите на неї на всю горлянку, і не можете зупинити себе.

• Ви відчуваєте емоційну відчуженість від своєї дитини. Ви нерідко відчуваєте себе настільки перевантаженим, що у Вас немає ніякого бажання займатися дитиною. День йде за днем, і ви просто хочете, щоб в будинку була тиша, щоб дитина просто залишила вас у спокої.

• Задоволення повсякденних потреб вашої дитини здається вам неможливим. Якщо у вас не виходить щодня сповивати дитину, годувати або відводити в школу - це ознака того, що ситуація виходить з під контролю.

• Інші люди висловлюють стурбованість ситуацією у вашій родині. Це може викликати у вас гнів щодо них, ви можете вважати, що це не їхня справа. Можливо ви маєте рацію. І все ж, уважно обдумайте те, що вони говорять. Чи не є їх претензії справедливими?

Як розірвати порочне коло жорстокого поводження з дітьми?

Якщо ви зазнали жорстокого поводження в дитинстві, то поява власних дітей може викликати у вас забуті спогади і почуття. Це може статися відразу після пологів, або набагато пізніше. Ви можете бути шоковані або пригнічені тим, що не здатні більше контролювати свій гнів. Однак знайте, ви можете вивчити нові способи управління своїми емоціями та зламати старі порочні шаблони. Пам'ятайте, що ви - найважливіша людина в світі вашої дитини. Це серйозна причина, щоб змінитися, і ви не будете самотні на цьому шляху - вам доступні допомога і підтримка.

Декілька порад

• Дізнайтеся, що є нормою в кожному віці дитини, а що ні. Читайте книги по вихованню дітей. Якщо ви будете мати вірні знання, то не будете вимагати неможливого від своєї дитини, і це допоможе вам уникнути розчарування і гніву на звичайну поведінку дитини. Наприклад, новонароджені зовсім не повинні спати всю ніч без їжі, а малюки просто не можуть спокійно сидіти на одному місці довгий час.

• Освоюйте нові батьківські навички. Мало стримувати негативні емоції, мало знати, як не слід чинити - вкрай важливо знати, що слід робити замість всього цього. Почніть з вивчення правильних методів виховання, і встановлення чітких правил і меж для ваших дітей. Класи для батьків, книги і семінари є лише деякими способами отримання цієї інформації і цих навичок. Ви також можете звернутися за допомогою до інших батьків, нерідко саме від них можна отримати дивно прості і дієві поради і рекомендації.

• Подбайте про себе. Якщо ви самі не отримуєте достатнього відпочинку і підтримки, або відчуваєте себе розбитим і втомленим, то ви набагато легше зможете піддатися гніву. Недосипання, настільки часте серед батьків маленьких дітей, робить вас більш дратівливим і втомленим - а це саме те, чого ви намагаєтеся уникнути.

• Отримайте професійну допомогу. Розірвати коло сімейного насильства може бути дуже важко. Якщо ви не можете зупинити себе, незважаючи на всі зусилля - знайте, прийшов час звернутися за допомогою до професіоналів. Це психотерапія, школа батьків або консультація психіатра. Це іноді нелегко усвідомити і нелегко зробити. Зберіть волю в кулак і зробіть це, нагородою вам буде вдячність і любов власних дітей.

• Дізнайтеся, як можна контролювати свої емоції. Перший крок до досягнення цього контролю - усвідомлення того, що негативні емоції існують. Якщо Ви самі зазнали жорстокого поводження в дитинстві, то у вас можуть бути серйозні труднощі зі спектром емоцій. Коли ви були дитино, ви, можливо, заперечували або придушували їх, і тепер вони вихлюпуються без вашого контролю.

Як допомогти чужій дитині, якщо ви помітили, що вона піддається жорстокому поводженню в сім'ї?

Що потрібно робити, якщо у вас є підстави підозрювати, що якась конкретна дитина піддається жорстокому поводженню в своїй родині? Як ви можете вплинути на ситуацію? Або як реагувати, якщо дитина безпосередньо звернулася до вас за допомогою і захистом від цієї ситуації? Ви можете бути розгублені або пригнічені, зіткнувшись з такою ситуацією, і це абсолютно нормально. Жорстоке поводження з дітьми - вкрай складна тема, її дуже важко усвідомити і ще важче змінити.

Однак, вам слід пам'ятати, що якщо у вас вийде зупинити жорстоке поводження з дитиною - ви зможете круто змінити її подальшу долю в позитивну сторону. При розмові з потерпілою дитиою краще, що ви можете зробити - це спокійно запевнити її у вашій беззастережній підтримці. Якщо ви не можете знайти потрібних слів - нехай за вас говорять ваші справи. Пам'ятайте, що жорстоке поводження - надзвичайна травма для дитини. Ваше завдання - заспокоїти дитину і надати максимальну підтримку і допомогу.

Поради з ведення розмови з потерпілою дитиною

• Уникайте заперечення, проявів сумнівів, і зберігайте спокій. Новина про жорстоке поводження з дитиною може здатися вам неправдоподібною, може шокувати і засмутити вас. Однак якщо ви покажете дитині свою недовіру, шок або заперечення того, про що вона говорить - дитина може негайно злякатися, замовкнути і ви втратите всякий подальший контакт з нею. Будьте настільки спокійні і настільки співчутливі, наскільки вмієте.

• Не допитуйте. Нехай дитина розповість вам сама, своїми словами про те, що сталося. Не допитуйте дитини, не ставте навідних запитань. Це може заплутати і схвилювати дитину, і утруднити її подальшу розповідь.

• Переконайте дитину в тому, що вона абсолютно не винуватиа. Розповідати про такі речі - вкрай складно для дитини, вона нерідко відчуває за собою провину за подію, або за те, що вона розповідає вам це. Вкрай важливо переконати її в протилежному: дитина не винна в події, і вона вчинила сміливо і правильно, розповівши вам про це.

• Безпека понад усе. Якщо ви відчуваєте, що ваша безпека або безпека дитини виявиться під загрозою, якщо ви спробуєте втрутитися, залиште цю роботу професіоналам. Ви можете бути куди більш корисні після втручання професіоналів, ваша підтримка в подальшому може бути вкрай важлива для дитини.

Повідомте органам опіки або поліції про жорстоке поводження з дитиною

Якщо ви підозрюєте, що дитина піддається насильству в сім'ї, вкрай важливо дати можливість професіоналам допомогти цій родині. Багато людей бояться заявляти в поліцію, інші не хочуть втручатися в життя інших сімей.

Існує безліч відмовок, якими свідки сімейного насильства виправдовують свою бездіяльність.

• Я не хочу втручатися в справи чужої сім'ї. Наслідки жорстокого поводження з дітьми отруюють все майбутнє життя цій дитині, впливають на майбутні відносини з іншими людьми, пригнічують почуття власної гідності, і, на жаль, збільшують ризик насильства в сім'ї, яку створить така людина, коли виросте. Допоможіть розірвати порочне коло насильства над цією дитиною, яке калічить долі кількох поколінь поспіль.

• Що, якщо я зруйную чиюсь сім'ю? Пріоритет служби захисту дітей складається в збереженні початкової сім'ї. Постановка сім'ї на облік як неблагополучної - зовсім не означає автоматичного вилучення дитини з сім'ї в дитячий будинок, крім випадків явної загрози життю і здоров'ю дитини. Спочатку батькам надається всіляка підтримка і безліч шансів змінитися.

• Якщо я зроблю анонімний дзвінок - цим батькам все одно стане відомо про мене. Анонімність людини, яка повідомляє про проблему, є пріоритетним завданням. Від вас не потрібно ніякої документації. Агресор ніяким способом не зможе обчислити, хто саме повідомив органам опіки про випадок неблагополуччя в сім'ї.

• Мене ніхто не стане слухати. Роби, що повинен, і будь що буде. Краще спробувати і помилитися, ніж нічого не робити і потім шкодувати. Занадто багато поставлено на кін - життя, здоров'я та безпеку дитини. Це варто того, щоб ризикнути.

Міфи і факти про жорстоке поводження з дітьми

Твердження № 1: Жорстоке поводження - це тільки коли батьки б'ють дитину.

Факт: Фізичне насильство є лише одним з видів жорстокого поводження з дітьми. Зневага і емоційне насильство можуть бути настільки ж руйнівними для дитини, а їх менша помітність - значно знижує шанс втручання в ситуацію третіх осіб і виявлення проблеми.

Твердження № 2: Тільки погані люди жорстоко поводяться зі своїми дітьми.

Факт: Незважаючи на гадану очевидність такої думки, світ все ж не ділиться на «чорне» і «біле». Не всі ці батьки шкодять своїм дітям навмисно. Багато з них самі стали жертвами насильства в дитинстві, і просто копіюють цю модель поведінки на своїх дітях. Інші страждають від психічних захворювань, або від наркотичної залежності.

Твердження № 3: Жорстоке поводження з дітьми ніколи не трапляється в «хороших» сім'ях.

Факт: Жорстоке поводження з дітьми трапляється не тільки в бідних сім'ях або поганих районах. Ця проблема лежить поза расових, економічних або культурних кордонів. Є деякі сім'ї, що здаються всім зразковими, однак за дверима їхніх домівок ховаються дуже непривабливі речі.

Твердження № 4: Більшість дітей страждає від рук незнайомців.

Факт: Насильство з боку незнайомих людей трапляється, проте в більшості випадків агресором є член сім'ї або найближчий друг сім'ї.

Твердження № 5: З дітей, які зазнали жорстокого поводження, завжди виростають жорстокі люди.

Факт: Так, ці діти знаходяться в групі ризику, і нерідко несвідомо відтворюють модель жорстокого поводження на власних дітях. З іншого боку, багато дорослих, які пережили жорстоке поводження в свою адресу, мають дуже сильну мотивацію уберегти власних дітей від того, через що пройшли вони самі, і тому стають відмінними батьками. 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь