31 березня - вибори Президента України. Прийди і зроби свій свідомий вибір !

Дата: 28.03.2019 10:00
Кількість переглядів: 801

   Фото без описуЧергові вибори Президента України мають відбутися 31 березня 2019 року, згідно із затвердженним календарним планом виборів Центральною виборчою комісією України. Майбутні вибори президента України обійдуться держбюджету у 2,4 млрд гривень. Постанова про проведення виборів президента (реєстраційний номер 9342) опублікована у спецвипуску «Голос України» 28 листопада 2018 року. Виборча кампанія почалася 31 грудня 2018 року. З цього дня почалася реєстрація кандидатів у ЦВК і передвиборна агітація, яка завершується опівночі останньої п'ятниці перед голосуванням. 3 лютого 2019 року прийом документів завершено. 9 лютого 2019 року було оголошено список претендентів на пост глави держави (44 кандидати). ЦВК відмовлено в реєстрації більш ніж 40 кандидатам. До 7 березня включно 5 кандидатів скористалися правом зняти свої кандидатури. Таким чином, 8 березня ЦВК затвердила текст бюлетеня із 39 кандидатами...

Перший тур голосування відбудеться 31 березня, його офіційні результати буде оголошено до 10 квітня. У разі якщо кандидати не наберуть абсолютну більшість (50 % + 1 голос), другий тур відбудеться 21 квітня, публікація результатів до 4 травня. Протоколи ЦВК публікуються в газетах «Голос України» та «Урядовий кур'єр». До 3 червня 2019 року новообраний президент вступає у повноваження із складенням присяги на урочистому засіданні Верховної Ради України.

Порядок виборів Президента України визначається відповідними статтями чинної Конституції України, а також Законом України «Про вибори Президента України».

Стаття 103. Президент України обирається громадянами України на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування строком на п'ять років.

Президентом України може бути обраний громадянин України, який досяг тридцяти п'яти років, має право голосу, проживає в Україні протягом десяти останніх перед днем виборів років та володіє державною мовою. Одна й та сама особа не може бути Президентом України більше ніж два строки підряд.

Стаття 104. Новообраний Президент України вступає на пост не пізніше ніж через тридцять днів після офіційного оголошення результатів виборів, з моменту складення присяги народові на урочистому засіданні Верховної Ради України.

Для подання своєї кандидатури у ЦВК потрібно внести грошову заставу в розмірі 2,5 млн гривень. Грошова застава повертається кандидату на посаду президента у двох випадках: або в разі перемоги на виборах, або в разі виходу до другого туру. Всім іншим учасникам виборів гроші не повертаються, вони йдуть до Державного бюджету.[12] Не менш важливим є наявність у кандидата відкритого накопичувального рахунку в гривнях для фінансування передвиборної агітації. Кандидат у президенти повинен надати декларацію про доходи за минулий рік для перевірки Національним агентством з питань запобігання корупції.

На засіданні Центральної виборчої комісії 12 лютого 2019 року після визначення комісії з округами на окупованих та непідконтрольних територіях було остаточно затверджено перелік територіальних виборчих округів, які в основному збігаються із ТВО на Парламентських виборах 2012 року.

ЦВК постановила, що голосування не буде проводитись на території АР Крим та міста Севастополя (окуповані та анексовані Російською Федерацією), а також на територіях визнаних тимчасово окупованими в Донецькій та Луганській областях.

Таким чином загальна кількість територіальних виборчих округів становить 199, вони охоплюють приблизно 29746 виборчих дільниць.

Матеріали з Вікіпедії - відкритої енциклопедії


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь