Обережно: сезон кліщів у розпалі!

Дата: 22.04.2019 11:48
Кількість переглядів: 512

        Фото без опису  В Україні щорічно із укусами кліщів до закладів охорони здоров’я звертаються в середньому 20 000 людей. В минулому році 517 випадків хвороби Лайма було зареєстровано у Вінницькій області. Сезон найбільшої активності кліщів припадає на травень-жовтень, проте, зважаючи на різке потепління, вже в квітні спостерігається їх активізація. Не всі кліщі переносять збудників небезпечних хвороб, однак, їх укуси можуть загрожувати людині такими хворобами, як: хвороба Лайма (іксодовий кліщовий бореліоз), хвороба Міямото, кліщовий вірусний енцефаліт і ще близько 150 найменувань...

Початок хвороби Лайма за проявами схожий на грип: збільшуються лімфатичні вузли, виникає біль у суглобах та м’язах, підвищується температура. Такі симптоми мають викликати у вас особливе занепокоєння, якщо виникли після вашого перебування у лісопаркових зонах.

У 60–70 % інфікованих людей на місці укусу кліща через 2–14 днів, іноді - через 2 місяці виникає червона пляма, яка з часом збільшується в розмірах до 20 – 30 см., болить та часто супроводжується свербінням. Поява червоної плями після присмоктування кліща є прямим показом для звернення до лікаря і лікування хвороби Лайма.

Кліщі надзвичайно живучі павукоподібні істоти. Дорослий паразит може голодувати протягом двох років без жодної шкоди для себе. Кліщ присмоктується протягом 15-20 хвилин, виділяючи анестезуючу рідину, що робить укус практично безболісним. Лише згодом, через декілька годин, виникає відчуття дискомфорту. Кліщ може триматися на тілі людини до 12 діб.

Дорослих кліщів, що присмокталися, найчастіше помічають через два-три дні, на місці укусу з’являються: припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується у розмірах до 120 разів.

Якщо вас атакував кліщ, необхідно звернутися до лікувально-профілактичної установи, де вам допоможуть його витягти та проконсультують щодо подальших дій.

Якщо поблизу лікаря немає, видаліть кліща самостійно. Для цього можна використовувати спеціальній пристрій для видалення кліщів, що продається у ветеринарних аптеках. Необхідно підсунути його під кліща якомога ближче до шкіри і, розхитуючи з боку в бік, викрутити кліща. Якщо немає пристрою, зробіть це пальцями, обгорнутими марлевою серветкою або петлею з нитки.

Важливо видалити кліща разом із хоботком, якщо ж він відірвався - видаліть його стерильною голкою. Після видалення кліща, ранку потрібно змастити антисептиком, а руки вимити з милом.

Фахівці радять впродовж трьох тижнів після укусу кліща спостерігати за станом здоров’я: щоденно вимірювати температуру тіла, а в разі її підвищення чи появи почервоніння на шкірі, негайно звернутися до лікарні.

Довідкова інформація:

Кліща можна дослідити на наявність борелій у лабораторії ОНІ (особливо небезпечних інфекцій) ДУ "Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України", що розташований за адресою: м. Вінниця, вул. Маліновського, 11.

  •  

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь