Із 1 травня поточного року в Україні набув чинності Закон "Про житлово-комунальні послуги"

Дата: 13.05.2019 12:24
Кількість переглядів: 545

         Фото без опису  Законом передбачено цілу  низку важливих нововведень, зокрема, він запускає ринок житлово-комунальних послуг, встановлює чіткі правила взаємовідносин між споживачами та надавачами послуг, дає споживачам механізм захисту своїх прав. Суттєво змінюються підходи до ринку надання та споживання житлово-комунальних послуг, а, відтак, встановлюються чіткі механізми взаємодії між споживачами та виконавцями послуг. Однією з новацій є те, що в Законі чітко визначено види житлово-комунальних послуг, які можуть бути отримані споживачами. Їх всього дві: житлова послуга — послуга з управління багатоквартирним будинком та  комунальні послуги, що включають в себе послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами...

 Відтепер існуватиме три моделі організації договірних відносин щодо надання комунальних послуг: індивідуальний договір, колективний договір, договір з ОСББ як колективним споживачем. Обирати, за якою моделлю укладати договори, – право самих співвласників багатоквартирного будинку. Починаючи від 1 травня 2019 року, споживачам дається рік, щоб укласти індивідуальні чи колективні договори з постачальниками послуг, однак поки що все залишається без змін, оскільки відсутні типові договори для укладання. 

 У разі непогашення в повному обсязі заборгованості за спожиті комунальні послуги протягом 30 днів з дня отримання споживачем попередження від виконавця, виконавець комунальної послуги має право обмежити або припинити надання відповідної комунальної послуги її споживачу незалежно від обраної моделі організації договірних відносин, крім послуг з постачання та розподілу електричної енергії та природного газу.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь