АЛІМЕНТИ НА ДИТИНУ 2019: ЯК ЗМУСИТИ БАТЬКІВ ВИПЛАЧУВАТИ ГРОШІ?

Дата: 12.06.2019 09:12
Кількість переглядів: 586

Фото без описуВ наш час зустріти батьків-одинаків – не рідкість. І головна проблема, з якою вони стикаються найчастіше – це аліменти. Той випадок, коли хтось із батьків ухиляється від виплати аліментів, мовляв: «Грошей не дам, і крапка!». Та на кожного знайдеться своя управа. Насамперед, вирішити питання виплати аліментів батьки можуть між собою, і тільки в тому випадку, якщо домовленості не відбулося – можна спокійно подавати до суду.    

 До якого віку виплачуються аліменти?

За законом України, батьки зобов’язані матеріально забезпечувати своїх неповнолітніх і непрацездатних дітей: до 18 років або до 23 років, якщо дитина отримує вищу освіту.

Якщо батьки розлучені, суд може визначити одному з них сплату аліментів у розмірі не менше ніж 50% прожиткового мінімуму. Якщо мама/тато не платили за 6 місяців, то один із них понесе покарання у вигляді виконання громадських робіт терміном від 120 до 240 годин.

Розмір аліментів у 2019 році

Станом на 2019 рік прожитковий мінімум на дитину становить від 1626 до 2106 гривень.

Не менш важливо знати, що розмір аліментів залежить від віку: дітям до 6 років повинно виплачуватись від 813 до 16260 гривень; від 6 до 18 років сума становитиме від 1053 до 21060 гривень.

Якщо в родині 1 дитина – батьки сплачують чверть від заробітної платні, якщо дві – третину, а від трьох – сума аліментів буде становити половину від зарплати.

Куди звертатись, якщо один із батьків відмовляється виплачувати аліменти?

Перше, що потрібно запам’ятати батькам, які виховують дітей самі – затягувати з питанням аліментів не можна.

І ось вам інструкція, як змусити одного з батьків виплачувати аліменти:

  • Зверніться до суду, там ви зможете подати заяву на видачу наказу без судових засідань і отримати рішення про стягнення коштів. Тоді платник аліментів або добровільно виконає рішення, або ж у разі відмови ця заява буде передана до виконавчої служби.
  • У суді ви отримаєте виконавчий лист, з яким зможете звернутися до виконавчої служби управління юстиції за місцем проживання або реєстрації боржника.
  • Виконавча служба в свою чергу проведе розшук активів боржника та доходів. І зможе накласти арешти на рахунки, майно та житло одного з подружжя .
  • Боржник буде внесений до Єдиного реєстру боржників, і за рахунок арештів його позбавлять можливості оформляти нотаріальні угоди.

До того ж, якщо аліменти не сплачуються, є можливість нараховувати пеню на заборгованість,  вона нараховується на всю суму несплачених аліментів за кожен день протермінування. А це означає, що сума заборгованості буде поступово збільшуватись.

Отож, як ви вже зрозуміли, важелі впливу на таких “псевдотурботливих” батьків є! Головне – перебороти страх і зробити крок уперед.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь