Бережись отруйних грибів!

Дата: 14.08.2019 14:19
Кількість переглядів: 721

Фото без опису      Збирайте гриби за наступними правилами: 1. Збирайте в лісі лише ті гриби, про які ви знаєте напевне, що вони їстівні. 2. Невідомі гриби, й ті, що викликають у вас сумніви, не  куштуйте  та не готуйте.3. Гриби, що мають біля основи ніжки подібне на бульбу потовщення  -  не їстівні!

4. Під час збирання пластинчатих грибів, намагайтеся зрізати гріб (сироїжки та лісові печериці) разом з ніжкою, щоб не помилитися та не взяти отруйний гриб.

5. Збираючи гриби  на соління, пам’ятайте про ті, що містять  молочний сік - гірку, шкідливу для шлунку людини речовину.  Вони потребують обов’язкового вимочування та доброго промивання у холодній воді.

6. Назбиравши і перебравши гриби не забувайте, що їх неодмінно слід прокип’ятити 7-10хвилин, щоб виварити отруту; воду після кип’ятіння вилити.

7. Ніколи не збирайте і не їжте грибів

зіпсованих,ослизлих, зморщених, червивих.

8. Не їжте сирих грибів!      

9. Якщо в лісі вам трапиться бліда поганка -  

знищіть її !

Не довіряйте

наступним помилковим тлумаченням:

  • отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні мають  приємнийотруйні гриби можуть мати як приємний, так і неприємний запах, адже бліда поганка, наприклад, пахне майже так, як і печериця;
  • усі молоді гриби  їстівні гриби бувають або їстівними або отруйними;
  • личинки комах, черви і равлики не їдять отруйних грибів личинки і слимаки харчуються як отруйними, так і їстівними грибами;
  • коли  у  відвар із  грибами занурити срібну ложку (монету), вона потемніє, якщо серед грибів трапиться  отруйний потемніння срібних предметів залежить від хімічного впливу на срібло амінокислот, які є як в їстівних, так і в отруйних грибах;
  • цибуля або часник темніють, якщо варити їх разом із грибами, серед яких є отруйні – потемніння даних овочів  залежить від наявності в грибах ферменту тирозинази, що міститься  як в їстівних, так і в отруйних грибах;
  • після кип’ятіння отруйних грибів протягом кількох годин отрута з них  видаляється, а також  сушка,  маринування, теплова обробка та засолювання знешкоджують отруту в грибах токсини деяких отруйних грибів не руйнуються навіть при довготривалому відварюванні;
  • якщо відварювати гриби у молоці, воно скисне, якщо серед грибів трапиться  отруйний молоко скисає від наявності ферменту типу пепсин і органічних кислот, що можуть міститись як в їстівних, так і в отруйних грибах.                 

 

Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності              Вінницької області спільно з   Центром  безпеки  громадян  Жданівської  сільської  ради

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь