Бережись отруйних грибів!
Збирайте гриби за наступними правилами: 1. Збирайте в лісі лише ті гриби, про які ви знаєте напевне, що вони їстівні. 2. Невідомі гриби, й ті, що викликають у вас сумніви, не куштуйте та не готуйте.3. Гриби, що мають біля основи ніжки подібне на бульбу потовщення - не їстівні!
4. Під час збирання пластинчатих грибів, намагайтеся зрізати гріб (сироїжки та лісові печериці) разом з ніжкою, щоб не помилитися та не взяти отруйний гриб.
5. Збираючи гриби на соління, пам’ятайте про ті, що містять молочний сік - гірку, шкідливу для шлунку людини речовину. Вони потребують обов’язкового вимочування та доброго промивання у холодній воді.
6. Назбиравши і перебравши гриби не забувайте, що їх неодмінно слід прокип’ятити 7-10хвилин, щоб виварити отруту; воду після кип’ятіння вилити.
7. Ніколи не збирайте і не їжте грибів
зіпсованих,ослизлих, зморщених, червивих.
8. Не їжте сирих грибів!
9. Якщо в лісі вам трапиться бліда поганка -
знищіть її !
Не довіряйте
наступним помилковим тлумаченням:
- отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні мають приємний – отруйні гриби можуть мати як приємний, так і неприємний запах, адже бліда поганка, наприклад, пахне майже так, як і печериця;
- усі молоді гриби їстівні – гриби бувають або їстівними або отруйними;
- личинки комах, черви і равлики не їдять отруйних грибів – личинки і слимаки харчуються як отруйними, так і їстівними грибами;
- коли у відвар із грибами занурити срібну ложку (монету), вона потемніє, якщо серед грибів трапиться отруйний – потемніння срібних предметів залежить від хімічного впливу на срібло амінокислот, які є як в їстівних, так і в отруйних грибах;
- цибуля або часник темніють, якщо варити їх разом із грибами, серед яких є отруйні – потемніння даних овочів залежить від наявності в грибах ферменту тирозинази, що міститься як в їстівних, так і в отруйних грибах;
- після кип’ятіння отруйних грибів протягом кількох годин отрута з них видаляється, а також сушка, маринування, теплова обробка та засолювання знешкоджують отруту в грибах – токсини деяких отруйних грибів не руйнуються навіть при довготривалому відварюванні;
- якщо відварювати гриби у молоці, воно скисне, якщо серед грибів трапиться отруйний –молоко скисає від наявності ферменту типу пепсин і органічних кислот, що можуть міститись як в їстівних, так і в отруйних грибах.
Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Вінницької області спільно з Центром безпеки громадян Жданівської сільської ради