Бережись отруйних грибів!

Дата: 14.08.2019 14:19
Кількість переглядів: 739

Фото без опису      Збирайте гриби за наступними правилами: 1. Збирайте в лісі лише ті гриби, про які ви знаєте напевне, що вони їстівні. 2. Невідомі гриби, й ті, що викликають у вас сумніви, не  куштуйте  та не готуйте.3. Гриби, що мають біля основи ніжки подібне на бульбу потовщення  -  не їстівні!

4. Під час збирання пластинчатих грибів, намагайтеся зрізати гріб (сироїжки та лісові печериці) разом з ніжкою, щоб не помилитися та не взяти отруйний гриб.

5. Збираючи гриби  на соління, пам’ятайте про ті, що містять  молочний сік - гірку, шкідливу для шлунку людини речовину.  Вони потребують обов’язкового вимочування та доброго промивання у холодній воді.

6. Назбиравши і перебравши гриби не забувайте, що їх неодмінно слід прокип’ятити 7-10хвилин, щоб виварити отруту; воду після кип’ятіння вилити.

7. Ніколи не збирайте і не їжте грибів

зіпсованих,ослизлих, зморщених, червивих.

8. Не їжте сирих грибів!      

9. Якщо в лісі вам трапиться бліда поганка -  

знищіть її !

Не довіряйте

наступним помилковим тлумаченням:

  • отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні мають  приємнийотруйні гриби можуть мати як приємний, так і неприємний запах, адже бліда поганка, наприклад, пахне майже так, як і печериця;
  • усі молоді гриби  їстівні гриби бувають або їстівними або отруйними;
  • личинки комах, черви і равлики не їдять отруйних грибів личинки і слимаки харчуються як отруйними, так і їстівними грибами;
  • коли  у  відвар із  грибами занурити срібну ложку (монету), вона потемніє, якщо серед грибів трапиться  отруйний потемніння срібних предметів залежить від хімічного впливу на срібло амінокислот, які є як в їстівних, так і в отруйних грибах;
  • цибуля або часник темніють, якщо варити їх разом із грибами, серед яких є отруйні – потемніння даних овочів  залежить від наявності в грибах ферменту тирозинази, що міститься  як в їстівних, так і в отруйних грибах;
  • після кип’ятіння отруйних грибів протягом кількох годин отрута з них  видаляється, а також  сушка,  маринування, теплова обробка та засолювання знешкоджують отруту в грибах токсини деяких отруйних грибів не руйнуються навіть при довготривалому відварюванні;
  • якщо відварювати гриби у молоці, воно скисне, якщо серед грибів трапиться  отруйний молоко скисає від наявності ферменту типу пепсин і органічних кислот, що можуть міститись як в їстівних, так і в отруйних грибах.                 

 

Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності              Вінницької області спільно з   Центром  безпеки  громадян  Жданівської  сільської  ради

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь