Держава підтримує сімейні форми виховання

Дата: 16.03.2020 16:50
Кількість переглядів: 493

   Фото без опису Прийомна сім’я – це сім’я, яка взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Дитячий будинок сімейного типу (далі ДБСТ) – це сім’я, яка взяла на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних. Основна мета прийомної сім’ї/ДБСТ – забезпечити сімейне виховання дітей, які за певних життєвих обставин позбавлені можливості виховуватися у своїй родині. До прийомної сім’ї/ДБСТ можуть бути влаштовані діти-сироти та діти, у яких є батьки, але вони з певних причин не в змозі їх виховувати: у зв’язку з хворобою, перебуванням у місцях позбавлення волі, на заробітках тощо. За сприятливих обставин, після повернення батьків діти також можуть повернутися в рідну сім’ю...

Найкращим середовищем для виховання дітей є рідна сім’я, але якщо її доводиться замінювати прийомною сім’єю, прийомні батьки мають бути достатньо підготовленими до складних процесів соціального становлення прийомних дітей.

Прийомні батьки та батьки-вихователі в обов’язковому порядку потребують підготовки, орієнтованої на задоволення потреб та інтересів прийомних дітей, а не на розв’язання власних проблем.

Прийомні батьки/батьки-вихователі у процесі підготовки розглядають необхідність збереження контактів з рідними батьками, розглядаючи їх як додаткову гарантію соціальної підтримки вихованця у подальшому житті.

Прийомні батьки/батьки-вихователі мають змогу отримати підтримку спеціалістів: фахівця із соціальної роботи, який здійснює супровід дитини та сім’ї, психолога, працівника служби у справах дітей, яка займається питаннями усиновлення та влаштування дітей до прийомних сімей; педагога, лікаря. Важливою є підтримка інших прийомних батьків, яка використовується задля обміну досвідом.

Прийомні батьки/батьки-вихователі мають не лише любити і поважати дитину, але й задовольняти її потреби у вихованні і розвитку.

Держава підтримує прийомну сім’ю/ДБСТ. Прийомна дитина/дитина-вихованець зберігає статус дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування і користується усіма відповідними пільгами.

Прийомні батьки та батьки-вихователі отримують від держави щомісячні

кошти на утримання дитини та грошове забезпечення як винагороду за виховання.

З 1 січня 2020 року державою збільшено виплати на дітей-сиріт та дітей,

позбавлених батьківського піклування, які перебувають у сімейних формах виховання. Розмір допомоги залежить від віку дитини. Місячна норма соціальних виплат на дітей складає 2,5 неоподаткованих прожиткових мінімуми визначених законодавством для даного віку, для дітей з інвалідністю – 3,5 прожиткових мінімуми.

Станом на 01.03.2020 року щомісячна виплата на прийомних дітей/дітей-вихованців від народження до 6 років складає 4447,5 грн, для дітей від 6 до 18 років - 5545 грн, на дитину з інвалідністю – 6226,5 грн та 7763 грн - відповідно.

Крім того, прийомні батьки отримують грошове забезпечення у розмірі 1

прожиткового мінімуму для працездатної особи на кожну дитину-вихованця та кожну прийомну дитину, незалежно від розміру пенсії, аліментів, стипендії  чи державної допомоги на кожну дитину-вихованця та на кожну прийомну дитину.

Для прикладу, розмір грошового забезпечення одному з прийомних батьків в сім’ї, де виховується четверо прийомних дітей, складає 8408 грн. на місяць, а батькам-вихователям ДБСТ, у якому проживає десять дітей, виплачується 21020 грн – кожному по 10510 грн на місяць.

Прийомну сім’ю/ ДБСТ супроводжує фахівець із соціальної роботи, який допомагає долати труднощі у вихованні та розвитку дітей.

Для прийомних батьків та батьків-вихователів передбачені і інші соціальні гарантії:

- відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

- додаткова відпустка працівникам, які мають дітей;

- оплата за газ, світло, воду – 30% (в деяких регіонах цифра може змінюватися за рішенням місцевої влади, але менше названої бути не може);

- прийомні діти безкоштовно харчуються в школі;

- за рішенням місцевої адміністрації прийомній сім'ї можуть виділити кошти на ремонт кімнати для дітей, придбання необхідних меблів;

- для дітей передбачено безкоштовний проїзд у міському транспорті (автобусах, трамваях, метро і т. д., крім таксі);

- прийомні діти можуть безкоштовно навчатися в школах додаткової освіти за обраним напрямом (музика, танці тощо), і так само відвідувати гуртки (крім комерційних);

- прийомним дітям виділяються безкоштовні путівки до таборів відпочинку і санаторії;

- якщо дітей в сім'ї троє і більше, включаючи рідних, то на пільги мають право всі діти, причому, додається можливість одержання безкоштовних ліків для дітей до 6 років;

- безкоштовно сім'ї надається можливість отримати ділянку землі під фермерське господарство, розширити його, якщо кількість дітей збільшиться, отримати кредити або позики для розвитку господарства на пільгових умовах, так само - для будівництва житла для сім'ї.

Всі пільги і виплати оформляються в органах соціального захисту прийомними батьками після того як вони  підпишуть договір про створення прийомної сім'ї або дитячого будинку сімейного типу.

Тепер, коли Ви маєте уяву про прийомну сім’ю та дитячий будинок сімейного типу, будь ласка, розкажіть про цю форму сімейного виховання вашим друзям і знайомим.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь