Сторінками історії рідного краю. Найчуківка - Ткачуківка - Качанівка

Дата: 28.08.2020 13:18
Кількість переглядів: 2404

    Фото без опису  Є у Війтівецькій об"єднаній територіальній громаді мальовниче село Качанівка. Перші згадки про нього відносять до першої половини ХІV ст. Існує дуже цікава легенда про заснування села.  В поселенні Розсохи татарські баскаки забрали за несплату податків у козака Тараса його дочку Тарасюківну. Її наречений Місько відібрав чи вкрав кохану у Бориславі на ярмарку. Вони втекли, але повертатися у рідне село було небезпечно,тому вони облюбували місцину на березі невеличкої річки Пастуши. У липовому гаю викопали землянку і поселилися там. До цієї пори ця місцина носить назву Липа. Згодом, коли литовці розбили татар, закохана пара повернулася у рідні Розсохи. Всі дуже здивувалися, коли побачили їх живими. Вони знайшлися, тому і назвали їх Найчуками...

Інші дослідники твердять, що перші мешканці Розсохи після їх зруйнування татаро-монгольськими загарбниками оселилися у липовому гаю на березі річки Липової, що впадає в річку Пастушу. Але як би там не було, стара частина села і досі називається Найчуківкою. Найчуківка славилася відомими на той час ткачами. Тому село ще називали і Ткачуківкою. З кінця першої половини ХV ст. ця назва закріпилася за селом. Це і є, поясненням того, що до нашого часу дійшли такі прізвища, як Найчук, Ткачук, Тарасюк, Міськов. 

У 1558 році село Ткачуківка було віддане в оренду старості Хмільницькому Яну Мілецькому. Ця місцевість і тепер називається хутором Мілецького. Але згодом  права оренди на село перейшли до польських магнатів Грицька та Яна Качанівських. Тож на Краковському сеймі у ХVI ст. село було записане під назвою Качанівка. 

28 серпня, громада Качанівки, у Престольне свято Успіння Пресвятої Богородиці, святкує День села. Зі святом !


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь