Пошук

Змінити виборчу адресу для голосування на місцевих виборах можна до 10 вересня

Дата: 01.09.2020 09:34
Кількість переглядів: 284

    Фото без опису У липні цього року вступили в силу нові зміни у виборчому законодавстві, що стосується реалізації конституційного права внутрішньо переміщених осіб, трудових мігрантів, тих, хто не має реєстрації, але постійно проживає на певній території. Отже, що передбачають законодавчі зміни та рішення ЦВК і які права отримують люди без реєстрації або ті, хто фактично мешкає за відмінною від «прописки» адресою?..

Одне з нововведень стосується способу подання заяви до Державного реєстру виборців: її можна заповнити в електронному вигляді на сайті. Також можна подати особисто у паперовому вигляді за наявності паспорту чи ID картки, або доручити цю справу третій особі через довіреність.

Під час подання заяви в паперовій формі до органу ведення Реєстру виборець пред’являє документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, – паспорт громадянина України у вигляді паспортної книжечки або картки чи тимчасове посвідчення громадянина України (якщо особа нещодавно набула громадянства України).
У випадку, якщо громадянин обере зміну адреси через віртуальний Кабінет виборця на сайті Держреєстру drv.gov.ua для ідентифікації особистості йому знадобиться електронний підпис. Це може бути як ключ, виданий державними органами, так і MobileID чи ключ Приватбанку тощо.

На розгляд держава відводить 15 діб, але зараз процедура займає від кількох годин до двох-трьох днів. З практики минулих виборів, охочі проголосувати відкладали подачу документів на останні дні, і через великий наплив людей не всі встигли подати заяви. Тому ми наголошуємо: ліпше подбати про реалізацію свої прав заздалегідь.

 Також внесеними змінами передбачено, що заява виборця, виборчу адресу якого не визначено відповідно до частини третьої статті 8 Закону України "Про Державний реєстр виборців", подається не пізніше ніж на п’ятий день з дня початку виборчого процесу виборів або процесу референдуму, що проводяться на території, в межах якої виборець просить визначити його виборчу адресу. У разі якщо на відповідній території одночасно проводяться декілька виборів (референдум), така заява може бути подана не пізніше ніж на п’ятий день з дня початку виборчого процесу тих виборів (референдуму), голосування на яких проводиться раніше, ніж голосування на інших виборах, що відбуваються одночасно. Виборчий процес розпочинається за 50 днів до дня виборів — 5 вересня 2020 року. Кінцева дата зміни виборчої адреси – 10 вересня 2020 року (для голосування на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року).

До речі, слід врахувати, що змінювати виборчу адресу можна не частіше ніж раз на рік.  А починати процес варто після перевірки, чи включена людина до Реєстру виборців взагалі. Бо відсутність громадянина в списках виборців – одна з причин відмови у зміні адреси. Серед інших причин, які можуть стати на заваді – хибні дані, недотримання термінів подачі заяви і зміни, що були внесені менш як за рік. Якщо ж у заяві виявлять дрібні неточності, її можна доопрацювати і подати з уточненими даними.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь