Пошук

ПРАВОСЛАВНІ ТА ГРЕКО-КАТОЛИКИ СВЯТКУЮТЬ ПЕТРА І ПАВЛА: ПРИКМЕТИ ТА ЗВИЧАЇ

Дата: 12.07.2017 16:35
Кількість переглядів: 884

 

 

 

 

 

 

 

 

Християни східного обряду 12 липня відзначають одне з найбільших християнських свят – день Святих Первоверховних Апостолів Петра і Павла.

Цього дня закінчується Петрівка – піст, що тривав упродовж кількох тижнів. Петро і Павло, за Євангелієм, були учнями Ісуса Христа. За переказами, апостол Петро був старшим братом апостола Андрія, і до зустрічі з Христом мав ім'я Симон. Апостольське ім'я Петро – з грецької "камінь" або "скеля". При цьому за переказами Христос наділив свого учня здатністю зцілювати людей і бути захисником рибалок.

Павло ж спочатку, як відомо з Євангелія, носив єврейське ім'я Савл і тільки після хрещення одержав ім'я Павло. За Євангелієм, спочатку проповідь Христових апостолів викликала його гаряче обурення, і Савл став одним з їхніх гонителів. Він отримав повноваження вирушити у Дамаск для винищення у цьому місті всіх послідовників християнського вчення, проте, на шляху до Дамаску, був навернений до віри. Після цього Савл хрестився і став ревним і, вочевидь, найактивнішим проповідником.

Зауважимо, що у давні часи в Україні до свята Петра і Павла готувались дуже ретельно. Білили хати, оздоблювали стіни оселі рушниками, прибирали на подвір'ї. Рано-вранці святково вбрані люди разом із дітьми вирушали до церкви. До цер­кви йшли у свя­тко­вому одязі, дів­чата плели вінки з воло­шок і маків. Петро й Павло вва­жа­лися покро­ви­те­лями ско­та­рів, тому до свята для пасту­шків обов'язково пекли мандрики (ман­дриґи) із сиру. Після свята Петра і Павла в Україні розпочинаються жнива. 

Додамо, що гуцули вва­жали добрим зна­ком, коли свято Петра при­па­дало на середу, – тоді слід було чекати гар­ного року. Від цієї при­кмети вини­кла при­казка: "Не усе в середу Петра, а є в інчу днину".

Вважають, хто в ніч на Петра-Павла не спатиме, той щасливим і здоровим весь рік буде. Також існують прикмети про погоду пов'язані зі святом Петра і Павла. Наприклад, якщо на Петра один дощ – врожай непоганий, два – добрий, а три – багатий; як на Петрів день спека, то на Різдво мороз; Петрів день – це верхівка літа, з моменту якої настає 40 жарких днів.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь