Щорічні протиепізоотичні заходи по профілактиці основних заразних хвороб тварин

Дата: 13.11.2020 12:27
Кількість переглядів: 700

             Фото без опису Хмільницьке  районне    управління   ГУ Держпродспоживслужби    у Вінницькій області інформує  про те, що у Хмільницькому районі початок проведення даних заходів розпочинається наприкінці листопада. Основним етапом  яких є діагностичні дослідження  ВРХ на  лейкоз, бруцельоз, туберкульоз,  ДРХ на бруцельоз, коней на сап. А також, щеп­лення ВРХ, ДРХ, коней  проти сибірки. Щеплення собак та котів проти сказу.  Практично усі хвороби, є спільними для тварин і людей.    За два тижні перед проведенням дослідженьрекомендується  власникам провести дегельмінтизацію тварин та дослідити фекалії  (кал) тварин на гельмінтози. Адже,  при враженні тварин гельмінтозами спостерігається схуднення, зниження м'ясної та молочної продуктивності на 30%. Сухе, тепле, чисте приміщення з природною вентиляцією, годівля доброякісними кормами, своєчасне прибирання гною є запорукою  збереження  здоров’я тварин та високої продуктивності...

    Лейкоз великої рогатої худоби - інфекційна, повільно протікаюча хвороба, що характеризується ураженням кровотворної системи, утворенням пухлин в органах і тканинах організму. Джерелом збудника хвороби є хворі тварини. У більшості випадків вірус передається кровосисними комахами, через молоко та інші секрети та екск­рети. Тварини, хворі лейкозом, є носіями вірусу усе життя. Таких тварин не можна випасати у загальному стаді, вони підлягають здачі на забій.

     Бруцельоз — інфекційне захворювання з тенденцією до тривалого перебігу, що супроводжується гарячкою, алергізацією, ураженням судинної, нервової, статевої й інших систем з особливо частим залученням у патологічний процес опорно-рухового апарату. Основним джерелом інфекції для людини є дрібна й велика рогата худоба, а також свині. Найбільш характерною клінічною ознакою бруцельозу у сільськогосподарських тварин є аборт. Плід, оболонки, навколоплідна рідина містять збудника бруцельозу у величезній кількості.

     Туберкульоз - інфекційна хвороба тварин, птахів і людей, яка характеризується утворенням в органах безсудинних вузликів (туберкул), з наявністю сирнистого розпаду та у більшості випадків має хронічний перебіг. Збудником туберкульозу у тварин є мікобактерії людського, бичачого і пташиного видів. Хворі на туберкульоз тварини можуть бути джерелом інфекції для тварин і людей, а хворі люди - джерелом інфекції для тварин.

     Сибірка– надзвичайно небезпечна інфекційна хвороба. Яка проявляється у людей, тварин у вигляді тяжкої інтоксикації, лихоманки, виникненням набряків і карбункулів, ураженням кишечнику, легень, мигдаликів. Основним джерелом сибірки є хвора тварина, яка виділяє збудник в зовнішнє середовище з сечею,  фекаліями, молоком, кров’янистими виділеннями,  ще до того  як з’являються  характерні клінічні ознаки.

     Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу.   Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи. У разі зволікання з наданням квалфікованої медичної допомоги смерть неминуча. 
Джерелом та резервуаром збудника сказу є усі теплокровні тварини, з яких найбільш небезпечні для інфікування людини  мясоїдні (дикі та домашні).
 Людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через: укус;  подряпину та мікроушкодження шкіри; потрапляння зараженої слини на слизові оболонки.У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки — з-поміж свійської фауни, а в дикій природі — лисиці та вовки.

         В Управлінні наголошують,  що дані заходи є обов’язковими.  Згідно  статті 37  Закону України  «Про ветеринарну медицину»   юридичні та фізичні особи, діяльність яких пов'язана з утриманням та обігом тварин, зобов'язані: доставляти тварин у визначене місце або забезпечувати належні умови за місцем утримання тварин для проведення ветеринарного огляду, діагностичних, профілактично-лікувальних обробок, включаючи дослідження і щеплення.

Згідно із Законом України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин», всі тварини, які утримуються в господарствах різних форм власності і в приватному секторі, від яких отримується продукція, повинні бути ідентифіковані.

 Розміри плати за послуги, які надаються регіональними службами ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на державному кордоні і транспорті та бюджетними установами центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну політику у галузі ветеринарної медицини, сферах безпечності та окремих показників якості харчових продуктів (Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України 13 лютого 2013 року № 96 (у редакції наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України  від 26 cічня 2016 року № 18 ) Зареєстровано в Міністерстві юстиції України  16 лютого 2016 р. за № 244/28374)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь