Як захиститися від холери

Дата: 10.06.2022 14:59
Кількість переглядів: 528

     Фото без опису  ВСП Хмільницький МР Ду «ВОЦКПХ МОЗУ» інформує. Холера — це гостра кишкова інфекція, яка відрізняється високою заразністю та може призвести до смерті від зневоднення протягом декількох годин, якщо вчасно її не лікувати, тому вона віднесена до особливо небезпечних інфекцій. Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах...

     Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба, зазвичай, починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму.

     Джерелом збудника інфекції є людина, що захворіла, або носій вібріонів.

     Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення впродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — 2 тижнів і більше, у кишківнику окремих річкових та морських тварин — декількох місяців. 

     Симптоми холери:

- Частий, до 10 і більше разів на добу, пронос. Через що в організмі відбувається втрата великої кількості рідини. Як наслідок —  згущення крові та зневоднення;

- М'язові судоми, що з'являються через втрату з рідиною мікроелементів;

- Загострення рис обличчя, западання очей, посиніння губ і вушних раковин;

- Наявність холодної шкіри. Холера супроводжується нормальною або навіть зниженою температурою тіла;

- Втрата пружності шкіри, через що вона легко збирається в складки та дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою;

- Задишка, різка слабкість.

  При перших симптомах слід негайно до найближчого медичного закладу!

  Для профілактики холери необхідно дотримуватись наступних правил: 

- Дотримуватись елементарних правил  особистої гігієни перед тим, як брати чи готувати їжу, перед палінням, після відвідування туалету  ретельно мити руки з використанням мила, миючих засобів або засобів для дезінфекції рук, що містять спирт.

- Вживати і використовувати під час приготування їжі тільки безпечну воду з перевірених джерел або кип'ячену

- Ретельно мити овочі та фрукти перед вживанням безпечною водою з перевірених джерел, або кип'яченою , якщо є сумніви у якості води, то не вживати фрукти та овочі без термічної обробки;

- Ретельно готувати їжу, проварювати та просмажувати продукти перед вживанням. 

Приготовлену їжу зберігати в закритому вигляді в холодильнику.

-  Не харчуватися з лотків на ринках, не купувати продукти харчування у місцях стихійної торгівлі;

-  Стежити за якістю харчових продуктів, не вживати їх, якщо є сумніви у дотриманні їхнього зберігання та походження;

- Обробляти приміщення (туалет, ванну, душ, кухню) миючими засобами, що містять дезінфікуючі складові.

- Купатися тільки у дозволених для цього водоймах. При купанні не допускати попадання води в рот.

   Звертаємо  вашу увагу на те, що з настанням тепла ВСП Хмільницький РВ ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» регулярно проводить моніторинг води відкритих водойм на наявність холерного вібріону.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь