Все що необхідно знати про рибу

Дата: 28.06.2022 11:31
Кількість переглядів: 232

  Фото без описуВСП  Хмільницький РВ ДУ «ВОЦКПХ МОЗУ» інформує.  27 червня у  всьому світі відзначили  день рибальства. Цей вид діяльності забезпечує роботою близько 60 мільйонів людей у світі. Рибальство є однією з найдавніших форм господарської діяльності та надзвичайно популярне у всьому світі й найпоширеніше хобі під час відпочинку на природі. Лише в Україні налічуються мільйони рибалок-аматорів і з кожним роком їх кількість зростає. Відзначення цього свята  -  гарний привід нагадати про здорове харчування та відповідальне використання водних біоресурсів. Усім відомо що найголовніший компонент в рибі - це риб'ячий жир, який містить ненасичену жирну кислоту Омега-3. Корисні властивості риби:..

- Білок - дієтологи радять замінити у своєму меню м'ясо на рибу, адже риба за кількістью білків не поступається м'ясу, зате в ній немає насичених жирів, таких шкідливих для організму людини.

- Вітаміни групи В-В3, В6, В12 - допомагають роботі нервової системи, допомагають отримувати енергію і покращувати настрій, а також зміцнюють імунітет.

- Вітамін D - дуже важливий для кісток.

- Фосфор в рибі перевищує рівень цієї речовини в яловичині та допомагає підтримувати працездатність нашого головного мозку.

- Залізо - допомагає боротися з анемією.

- Амінокислота тирозин  - бере участь у синтезі гормонів.

- Калій, магній - необхідні нашому серцю

- Йод і фтор - їх вміст у рибі робить її максимально корисною для організму люди.

   Яка ж найкорисніша риба:

М'ясо коропа  - рекомендується при захворюваннях підшлункової залози, а також допомагає метаболізму жиру.

Оселедець - допомагає знизити ризик розвитку атеросклерозу, захворювань серця і судин. А от тим, хто страждає хронічними захворюваннями нирок і гіпертонією, включати оселедець у меню варто в обмежених кількостях і з обережністю.

Кілька - чемпіон за вмістом кальцію, адже саме він допомагає нам зберегти білизну зубів, гарне волосся, міцні нігті

М'ясо мойви  є корисним  для підшлункової залози та зменшує  кількість холестерину  в крові, а отже – це профілактика серцево-судинних захворювань.

Сом - корисний для людей, які страждають на цукровий діабет.

Скумбрія - відмінний захисник серця і судин, помічник вироблення гормонів.

Лосось допомагає розріджувати кров, а отже запобігає утворенню тромбів і знижує кров'яний тиск

Вживання в їжу м’яса сьомги – допоможе регулювати  регулює обмін речовин і стимулює мозкову діяльність.

    Вживати рибу потрібно не рідше 2 разів на тиждень. Кориснішою є риба, що виготовлена на пару. Це дозволяє зберегти всі її поживні властивості

    Проте  вживання риби без відповідних правил безпеки -  є причиною зараження людини небезпечними  захворюваннями.

    Найбільш поширені хвороби риб, що представляють загрозу для здоров’я людей:

Ботулізм.  Тяжке харчове отруєння, яке виникає внаслідок потрапляння в організм людини чи тварини з їжею токсину бактерії ботулізму. В Україні ж першопричиною ботулізму є риба і рибопродукти домашнього виготовлення, як правило, в'ялені та копчені.

Опісторхоз. Поширений вид гельмінтозу, що зустрічається по всій території України. Людина заражається цим захворюванням після вживання в їжу погано термічно обробленої хворої риби. Захворювання характеризується хронічним перебігом з переважним ураженням жовчних утворень, печінки та підшлункової залози. Які риби хворіють: плотва, язь, ялець, короп, карась, сазан, лящ.

Дифілоботріоз. Ще одне біогельмінтозне захворювання, додатковими хазяями в циклі розвитку яких є риби-хижаки — харіус, минь, щука, сига, форель, йорж. Хворобу спричинюють стьожкові черви, які локалізуються в тонких кишках м’ясоїдних тварин, хутрових звірів, іноді свиней, ведмедів, а також людини. Стьожковий черв’як здатний прожити в організмі інфікованої людини кілька десятків років. Заражена людина відчуває постійну слабкість, у нього сильно болить живіт, спостерігаються блювотні позиви, нудота і діарея.

Постодиплостомоз. Паразитарне захворювання, яке характеризується чорними плямами на тілі, черевці, зябрах, плавниках риб. Хвороба риб поширена в ріках, водосховищах і ставках. Заражаються прісноводні риби – короп, сазан, лящ, плітка, товстолобик, окунь. Інвазію поширюють птахи.

Метагонімоз. Хвороба спричинюється трематодою, що локалізуються в тонких кишках собак, котів, свиней, людини. Проміжними хазяями є прісноводні молюски, а додатковими – риби (в’язь, короп, амурський сом, амурський лящ, краснопірка, карась, товстолобик, пічкур). Трематоди, потрапляючи в організм людини, локалізуються в області кишківника. У пацієнта спостерігаються висипання, підвищена температура, нудота, слабкість.

АнизакідозХвороба морських риб, спричинюється личинками нематод.  При проникненні личинок гельмінтів в організм людини вони потрапляють у шлунок, травмують слизові оболонки і спричинюють тяжку форму ентериту та алергічні реакції.

    Профілактика біогельмінтозів полягає у дотриманні встановлених правил копчення, соління, заморожування, термічної обробки риби у домашніх умовах та охоплює комплекс правил, головними із яких є:

- рибу їсти добре провареною або прожареною (шматками, готувати не менше 20 хвилин);

- не купуйте копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;

-не варто вживати морожену рибу у вигляді «строганини»/«патанки», корейської рибної страви «хе», а також свіжозловленої («парної») риби;

- необхідно ретельно мити руки та кухонний інвентар після обробки сирої риби. Не слід пробувати на вміст солі сирий рибний фарш;

- не слід згодовувати котам, собакам і свиням сиру рибу або її залишки.

    За перших ознак захворювань необхідно негайно звернутися за медичною допомогою. Варто пам’ятати, що будь-яка страва, зокрема, рибна, приноситиме користь лише тоді, коли ми дотримуємось усіх необхідних правил безпеки під час її вживання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь