Готуємось до опалювального сезону - зменшуємо споживання газу

Дата: 19.07.2022 09:50
Кількість переглядів: 157

  Фото без опису У приватному будинку і в квартирі газ в основному використовується для приготування їжі, підігріву води та опалення. Враховуючи кліматичні умови в нашій країні, витрати на оплату газу складають велику частку сімейного бюджету. Беручи до уваги, що вартість газу для населення неухильно зростає - питання про економію газу стає дуже актуальним, оскільки це дозволить значно заощадити сімейний бюджет. Можна вкласти певну суму в облаштування будинку, щоб надалі заощадити на газі. Але в деяких випадках можна просто зменшити споживання газу...

Для економії води або економії тепла, рекомендується встановити лічильники. Сума, сплачена за показниками лічильника завжди менше, ніж за середніми показниками, тому що ви платите тільки за спожитий вами газ.

Крім встановлення лічильника, є прості рекомендації по економії газу в квартирі і приватному будинку. Все залежить від того, для чого використовується газ.

Економія газу в побуті

1. Готуйте на такій потужності пальника, яка потрібна для вибраного вами страви, після закипання вогонь слід зменшити у два рази. І врахуйте, що найбільша температура знаходиться на кінчиках полум'я, тому не дозволяйте газу "облизувати" ваші каструлі і сковорідки. Це шкодить і посуді, і вашому бюджету.

2. Намагайтеся рідше готувати малооб'ємні страви в газовій духовці. Іноді запекти два яблука або чотири картоплини краще в мікрохвильовці, ніж розпалювати всю духовку.

3. Для економії газу при нагріванні води для купання запасіться економічною душовою насадкою і намагайтеся приймати душ, а не повну ванну. Це економить і воду і газ для її нагріву.

Економія газу в приватному будинку

У приватному будинку економія газу зазвичай означає економію тепла, бо основна витрата газу йде саме на опалення.

1. В першу чергу утепліть пінопластом стіни і горище. Економити газ для опалення допомагають склопакети і відбиваючі екрани, встановлені між стіною і радіатором. Ще маленька хитрість: зменшіть температуру комфорту на 2-2,5 градуса. Не дуже помітно в житті, але сприятливо позначається на гаманці.

2. Використовуйте, якщо це реально, для опалення дрова. Якщо це неможливо – встановіть економічний газовий конденсаційний котел.

3. Найвигідніший варіант економії газу в приватному будинку автоматизація системи опалення. Ті, хто вже її використовує, стверджують, що витрати на її установку окупаються протягом першого опалювального сезону.

Отже, для того, щоб домогтися економії газу:

• встановіть термоголовки на всі батареї (15-20% економії)

• встановіть гідрострілку на обв'язку котла з частотно-регульованим насосом (20% економії)

• підключіть кімнатний хронометрический термостат (15-35% економії)

• зробіть теплоізоляцію містків холоду (15-40% економії)

Зупинимося більш докладно на газовому котлі. Що потрібно робити, щоб економити газ у приватному будинку: При роботі з кімнатним термостатом котла потрібно задати відповідний автоматичний режим роботи "з датчиком температури", тоді він самостійно буде регулювати температуру води в системі. В такому режимі котел буде включатися рідше, температуру носія буде підтримувати більш високою (тобто буде працювати в більш оптимальній витраті газу режимі). Економія газу відбувається завдяки встановленню терморегулятора з програматором, який не тільки відключає котел, якщо температура піднялася до встановленої, але і включає-вимикає котел за заданою програмою. Наприклад, вночі можна задати більш прохолодну температуру, а вдень для економії газу котел варто взагалі відключити на пару годин, він включиться за дві години до вашого приходу з роботи. Крім того, в будь-який момент можна включити / відключити котел натисканням кнопки на програматорі, не підходячи до самого котла.

Тож, враховуючи ситуацію в державі варто звернути увагу на питання економії енергоносіїв заощадивши тим самим кошти сімейного бюджету.

 Більше читайте на таких інформаційних ресурсах:

Центр досліджень енергетики

Провідний галузевий інтернет-портал України, що містить аналітичні матеріали, інфографіку, блоги експертів, інтерв'ю провідних спеціалістів енергетичної сфери

eircenter.com
Портал zhytlo.in.ua

Інформаційний портал про реформування  житло-комунальної сфери, аналітичні дані та корисні поради щодо енергозбереження

zhytlo.in.ua
Портал “Своє тепло”

Практичні поради для громадян про енергозбереження в побуті. Відповіді на найбільш поширені запитання

svoeteplo.org
Портал Україна комунальна

Інформаційний портал житло-комунальної сфери

jkg-portal.com.ua
Energy Evolution UA

Практичні поради та факти щодо використання та збереження  тепло- та електроенергетики

energy-evolution.wix.com/main
Екоклуб Рівне

Висвітлення питань охорони довкілля та енергетики

ecoclubrivne.org
Eco town

Інформаційний ресурс щодо енергозбереження та енергоефективності. Найсвіжіші новини  ринку та приклади реалізованих проектів.

ecotown.com.ua

За матеріалами сайту Держенергоефективності


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь