Обережно - гриби!

Дата: 25.08.2022 12:40
Кількість переглядів: 499

     Фото без опису Гриби – це смачний дарунок лісу, традиційний продукт у раціоні мешканців багатьох регіонів України. На території нашої країни росте майже 2 000 видів шапинкових грибів, до 500 з них вважають їстівними. Найчастіше грибами урізноманітнюють страви, також гриби вживають у консервованому вигляді. Проте водночас гриби є небезпечним харчовим продуктом, який може привести до отруєння, а іноді й смерті.  По Вінницькій області починаючи з березня 2022 грибами отруїлися 8 осіб, в тому числі 1 дитина. На щастя летальних випадів не зареєстровано. Серед причин отруєння - вживання сушених грибів, куплених на ринку, вживання грибів без належної термічної обробки, вживання грибів, куплених з рук. Щоб не стати жертвою продуктів «тихого полювання» варто дотримуватись таких рекомендацій:..

- В першу чергу обирати штучно вирощені печериці або гливи, що реалізують магазинах та на спеціалізованих ринках, де здійснюється санітарний контроль. Адже, отруїтися можна не лише отруйними грибами, але і їстівними, якщо вони не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях.

- Кладіть гриби до кошика лише за цілковитої впевненості у тому, що вони їстівні.

- Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені зовнішні ознаки.

- Не збирайте грибів, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційнозабруднених територіях.

- Не збирайте грибів під час посухи. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.

- Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.

- Купуйте гриби у місцях, де вони проходять відповідний контроль.

   Як готувати гриби, щоб уникнути отруєння:

- Не вживайте сирих грибів.

- Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.

- Вiдiбрані гриби спочатку ретельно промийте та відваріть.

- Кип'ятіть гриби двічі (залити чистою водою після першого кипіння). Після другого кипіння, проваріть гриби іще 15-20 хвилин.

   Готові страви з грибів зберігайте у холоді в емальованому посуді, не більше доби.

   Увага! Не годуйте грибами дітей. Не можна вживати гриби вагітним та жінкам , які годують груддю.

   Симптоми грибного отруєння можуть з'являтися у різний час - вiд 30 хвилин залежно від виду грибів, які ви вживали.

   Симптомами отруєння можуть бути:

- запаморочення;

- сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів;

-похолодіння рук та галюцинації, розлад або втрата свідомості;

-порушення дихання, серцевої діяльності.

    Якщо після споживання грибів ви спостерігаєте у себе або своїх близьких симптоми отруєння - негайно викликайте лікаря або «швидку допомогу»! Не викидайте залишки грибів - їхній аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Інформація надана ВСП  Хмільницький РВ  ДУ «ВОЦКПХ МОЗУ»                                                                              

 


« повернутися до розділу «Новини»

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь