Африканська чума свиней! Стоп АЧС!
З метою забезпечення стабільної епізоотичної ситуації в Україні та недопущення занесення африканської чуми свиней на територію Вінницької області та Хмільницького району, Хмільницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області рекомендує власникам, які утримують поголів’я свиней посилити заходи профілактики недопущення АЧС...
АЧС - небезпечна інфекційна хвороба свиней, яка характеризується лихоманкою, запальними і дистрофічними ураженнями внутрішніх органів, чисельними крововиливами та високою смертністю.
Вірус дуже стійкий і довго зберігається в навколишньому середовищі, швидко розповсюджується серед свинопоголів’я.
Наразі безпека щодо АЧС кожного господарства, в якому утримуються свині, залежить не тільки від фахівців ветеринарної медицини, а й від самих власників свиней.
Що необхідно знати про африканську чуму свиней:
- АЧС не становить небезпеки для людей;
- на АЧС хворіють лише дикі та свійські свині;
- основний шлях передачі збудника – безпосередній контакт тварин між собою та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилася виділеннями хворої тварини і мала контакт зі здоровою, а також предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби і корми, в тому числі й харчові відходи.
Щоб запобігти занесенню збудника АЧС в господарство нагадуємо про необхідність безумовного дотримання наступних правил утримання свиней:
- Утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускати їх вигул та контакти з іншими тваринами;
- Регулярно здійснювати обробку тварин проти комах і кліщів;
- Обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;
- При вході в приміщення де утримуються свині обладнати дезкилимки , які підтримуються в робочому стані ( «Білизна», розчин хлорного вапна та інше);
- Не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам;
- Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів;
- Не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин;
- Утриматися від утримання свиней в приватному господарстві, якщо господар мисливець, або з якихось причин має постійний контакт з дикою фауною;
- Не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою без термічної обробки;
- Ретельно і комплексно боротися з гризунами;
- Проводити ідентифікацію і реєстрацію тварин у державних установах ветеринарної медицини;
- Надавати свиней для щеплення ветеринарною службою проти класичної чуми свиней (проводиться безкоштовно).
Будь-які ознаки захворювання чи загибелі свиней, слід розглядати як ймовірний спалах АЧС і терміново повідомити про це ветеринарного спеціаліста ( за містом проживання). Підтвердження або виключення діагнозу на АЧС завжди потребує проведення лабораторних досліджень. Зразки біологічного матеріалу має відбирати лише кваліфікований фахівець. Лікування тварин або будь-які намагання самотужки вийти з цієї ситуації сприятимуть лише поширенню інфекції.