При значному зниженні температури повітря за вікном виникає ризик переохолодження та обмороження.

Дата: 06.02.2023 16:24
Кількість переглядів: 81

Фото без описуГострий вплив низьких температур можна розділити на обмороження (місцеве переохолодження — локальна дія низьких температур) та замерзання (загальне переохолодження)...

            Загальне переохолодження (системна або загальна дія низьких температур) розвивається так:

  • Спочатку в постраждалого з’являються лихоманка, слабкість, втома й сонливість, розвивається дрібне (холодове) тремтіння м’язів і «гусяча шкіра».
  • Якщо несприятливі фактори продовжують діяти, холодове тремтіння досягає максимуму, з’являється поверхнева гіпотермія (зниження температури /охолодження), сонливість починає переходити в розлад свідомості.
  • Якщо ж холодове тремтіння пригнічується, це свідчить про дуже небезпечну гіпотермію, яка може призвести до зупинки дихання та серця. При цьому стан постраждалого вкрай важкий, може бути непритомним. На цьому етапі вкрай важливо терміново надати допомогу — без неї людина може померти.
  • Місцеве або локальне обмороження також розвивається поступово та має такі стадії: 1 ступінь — відчуття оніміння, поколювання, обпечення; 2 ступінь — поява пухирців із прозорим вмістом; 3 ступінь — змертвіння всіх шарів шкіри ; 4 ступінь — некроз шкіри і м’язів.

    З метою профілактики обморожень та загального переохолодження  потрібно лише дотримуватися простих рекомендацій.

     На мороз краще виходити ситим, попередньо бажано «заправитися» чимось калорійним. Білкова їжа забезпечить організм необхідною енергією, яка при низьких температурах буде витрачатися на обігрів тіла. Постарайтеся не палити в мороз, оскільки даний процес ускладнює периферійну циркуляцію крові. Таким чином, тіло (особливо кінцівки) швидко замерзає. Не варто вживати спиртне – це провокує велику втрату тепла, викликаючи ілюзію зігрівання. У стані алкогольного сп’яніння важко помітити ознаки обмороження.

   Медики також радять уникати перевтоми, оскільки при цьому обмінні процеси уповільнені, кровопостачання обмежене – отже, організм виробляє менше тепла. Особливу увагу приділіть одягу. Носіть вільний, що не сковує рухів одяг – це сприяє нормальній циркуляції крові. Одягайтеся в декілька шарів – прошарки повітря утримують тепло. Взуття повинно бути сухим і не тісним. Використовуйте теплі устілки і вовняні шкарпетки – вони вбирають зайву вологу та залишають ноги сухими. Не виходьте на мороз без теплих рукавиць, головного убору і шарфу.

        Краще, звичайно, не допускати обмороження, але що робити, якщо це вже сталося? Перше, чого не варто робити – це намагатися розтирати замерзлі місця снігом або рукавицями. В результаті такого розтирання утворюються додаткові мікротравми, що тільки погіршує стан потерпілого. Замість цього необхідно швидко транспортувати потерпілого в медичний заклад або в тепле місце.

     При обмороженні людину потрібно вкрити теплою ковдрою, дати рясне тепле пиття. Поливати гарячою водою обморожені ділянки тіла категорично заборонено. Процес обігріву повинен проходити поступово і зсередини, тому що швидке зовнішнє зігрівання, що йде з поверхні всередину призводить до омертвіння тканин.

       Можна дати потерпілому таблетку аспірину. Обморожену ділянку бажано укутати теплоізолюючою стерільною пов’язкою – це може бути бинт і вата, а зверху клейонка або поліетиленовий пакет. Це запобігатиме занадто швидкому відігріванню.

      Після таких заходів постраждалого потрібно відвезти в лікарню, де лікарі нададуть кваліфіковану допомогу, від своєчасності якої буде залежати подальше лікування.

Завідувач ВСП Хмільницький районний відділ ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»                Володимир   БОЙКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь