Оголошення про громадське обговорення щодо зміни типу комунального закладу

Дата: 17.05.2023 09:59
Кількість переглядів: 139

Фото без описуГромадське обговорення щодо зміни типу комунального закладу «Марянівський  ліцей Війтівецької сільської ради Хмільницького району Вінницької області» на комунальний заклад «Марянівська  гімназія  Війтівецької сільської ради Хмільницького району Вінницької області»...

 

1. Найменування організатора громадського обговорення -  Війтівецька сільська рада.

2. Ініціатор громадського обговорення - Війтівецька сільська рада. 

3. Мета:  врахування думки жителів Війтівецької сільської територіальної  громади щодо зміни типу комунального закладу «Мар’янівський  ліцей Війтівецької сільської ради Хмільницького району Вінницької області» на комунальний заклад «Мар’янівська  гімназія  Війтівецької сільської ради Хмільницького району Вінницької області»

Відповідно до пункту 30 частини 1 статті 26, статті 60 Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту»:

І. Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники).

ІІ. Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.

4. У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проекту, відповідного рішення засновника.

Згідно з Конституцією України (ст. 143):

«Територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю, вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції».

 Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»     (ст. 26):

«Реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради».

 

Головне у закладі освіти – це якість знань, рівень підготовки учнів, вміння набувати навиків спілкування в колективі однолітків, вчитися здобувати лідерські навики, мати можливість повноцінного розвитку своїх здібностей та творчої майстерності. Бо тільки у конкурентному учнівському середовищі у дітей є мотивація до кращих результатів у навчанні. На жаль, з кожним роком у нашій громаді, як і в Україні зокрема, зменшується народжуваність,  відповідно  зменшується кількість учнів.

    Значна видаткова частина бюджету Війтівецької  сільської територіальної громади використовується на забезпечення надання освітніх послуг. Середня наповнюваність класів у закладах освіти становить  12,4 учні.

    Значною проблемою залишається утримання та належне функціонування шкіл із малою наповнюваністю учнів. Так, у комунального закладу «Мар’янівський  ліцей Війтівецької сільської ради Хмільницького району Вінницької області» у поточному навчальному році навчається 42 учні, наповнюваність класів  5,2 учня, вартість утримання одного учня даного закладу становить 89 тис. грн. Для порівняння  -  у комунальному закладу «Війтівецький  ліцей  Війтівецької сільської ради Хмільницького району Вінницької області» у поточному навчальному році навчається 246 учнів, наповнюваність класів 18,9  учня, вартість утримання одного учня даного закладу становить 30 тис. грн.

Видатки на утримання КЗ «Марянівський ліцей»:

Видатки на заробітну плату з нарахуваннями за 2022 рік становлять:

-Субвенція(заробітна плата вчителів)-2774883,00

-Місцевий бюджет(заробітна плата технічних працівників)-1136194,00

Видатки на харчування дітей 1-4 класів та пільгових категорій становлять –19200,45;

Придбання новорічних подарунків -2400 грн.;

Видатки на світло:32770,17 грн ;

Видатки на газ: 168175,00 грн.;

Видатки на медикаменти: 603,62 грн.;

Видатки на послуги (інтернет, аналіз води, обслуговування котлів, обслуговування автобуса, навчання кочегарів) на суму 20850,00 грн;

Видатки на дизпаливо 68019,88 грн.

Видатки для придбання матеріалів (для поточного ремонту школи та для організації найпростішого укриття, придбання запчастин для автобуса, придбання генератора) на суму  93975,00 грн.

Видатки з місцевого бюджету за 2022 рік становлять: 1542188,00 грн.

Видатки субвенції на суму 2774883,00 грн.

Разом видатків на суму: 4317071,00 грн.

Відповідно до законодавства у профільній школі не може бути індивідуального навчання, тобто у класі повинно бути не менше 5 учнів. Дивлячись на демографічну ситуацію у КЗ «Марянівський ліцей» не можна відкрити класи у профільній  школі. Окрім того, у школах з малою наповнюваністю учнів один учитель, як  правило, викладає кілька навчальних предметів, а у класах, де менше 5-ти учнів організовано індивідуальне навчання, відсутня повноцінна позакласна, спортивно-масова, виховна робота, що не сприяє соціалізації учнівської молоді, учні  школи беруть участь у районних олімпіадах  з кількох предметів , у зв’язку з відсутністю учнів. На сьогодні єдиним оптимальним завданням  у вирішенні проблеми  малокомплектності  шкіл є оптимізація мережі, зокрема реорганізація даного закладу у гімназію.

Формат проведення громадського обговорення:  у зв’язку з продовженням карантину, з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», враховуючи введення воєнного стану  та заборони масових зібрань, пропозиції та зауваження приймаються у письмовій формі із зазначенням особи та контактної інформації заявника за адресою:   22050 с.Війтівці, Хмільницький район, Вінницька область,  вул. Соборна,8 (колишня Зої Космодемянської, відділ освіти та соціально-гуманітарної роботи Війтівецької сільської ради).  Також із дотриманням усіх заходів безпеки: публічне громадське обговорення передбачатиме проведення  у с.М’арянівка громадських слухань, засідань за круглим столом, зборів, зустрічей з громадськістю.

До участі в обговоренні запрошуються мешканці Війтівецької сільської територіальної громади.

5. Місцезнаходження та адреса електронної пошти, номер телефону організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення:  22050 с.Війтівці, Хмільницький район, Вінницька область вул. Соборна, 8 (колишня Зої Космодемянської,  відділ освіти та соціально-гуманітарної роботи Війтівецької сільської ради ), електронна адреса:  osvita@viitivtsi-gromada.gov.ua

6. Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення –Контактна особа –   Бялківський Андрій Сергійович      тел. 0969344149

7. Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення, узагальнення висловлених в ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється організатором. Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті Війтівецької сільської  ради. 

  

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь