До уваги мешканців Хмільницького району

Дата: 10.07.2023 11:13
Кількість переглядів: 60

Фото без описуЗа повідомленням ВСП Хмільницький районний відділ ДУ «Вінницький ОЦКПХ МОЗ» у Вінницькій області протягом 2023 року зареєстрований вже другий випадок захворювання на ботулізм! Причиною захворювання стало вживання консервованих грибів (маслят) та кабачків домашнього приготування 2022 року виготовлення.  Основними симптомами було – порушення зору, ковтання, сухість в ротовій порожнині, утруднене дихання, розлад координації рухів, болі в ногах тощо.   Що ж таке БОТУЛІЗМ та як уникнути цієї хвороби?  БОТУЛІЗМ – гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, які містять отруйні речовини (токсини), що виробляються бактеріями ботулізму - Clostridium botulinum...

Сам збудник – не небезпечний для здоров’я людини, небезпечний – ботулінічний токсин, що виробляється клостридіями в анаеробному середовищі (безкисневому, наприклад в герметично закритих банках). Ботулотоксин – одна з найсильніших отрут, що зустрічаються в природі. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут. Він у 375 тисяч разів активніший від отрути гримучої змії.

Що саме сприяє розвитку даного захворювання?

Харчові продукти, забруднені цим мікробом і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм. Найчастіше, це консерви домашнього приготування (м’ясна тушонка, шинка, гриби, навіть консервовані овочі). Збудники ботулізму можуть існувати тільки в безкисневому середовищі! Консервація є якраз найсприятливішим середовищем для розмноження бактерій. В цих умовах мікроби підтримують свою життєдіяльність і виробляють отруту. Найбільшою загрозою для здоров’я людини є домашні консерви, а не продукти, вироблені промисловим способом, як може здатися спочатку. Крім того, збудники хвороби накопичуються в банці з консервантом не скрізь, а «гніздами». Ось чому одні люди, які вживали продукт з однієї банки, захворіють на ботулізм, а інші – ні.

Як запобігти захворюванню?

- при домашньому консервуванні необхідно дотримуватися всіх правил гігієни та чистоти сировини;

– не використовувати зіпсовані овочі та фрукти;

– піддавати термічній обробці (при температурі не менше 100 градусів) банки та кришки в обов’язковому порядку;

– зберігати домашні консерви при температурі від +2 до +6°С;

– знищувати “бомбажні” (вздуті) банки;

– не вживати домашні консервовані продукти, приготовлені знайомими;

- не вживати консерви, термін зберігання яких більше одного року;

- необхідно провести термічну обробку всіх продуктів;

- ботулотоксин менш стійкий до нагрівання. Для руйнування ботулотоксину перед вживанням консервів доцільно їх прогрівати до 100°С протягом 30 хвилин;

- в жодному випадку не можна вживати в їжу м’ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована;

- не купувати на ринках у приватних осіб (особливо у місцях не санкціонованої торгівлі!) м’ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки, а також рибу солену, в’ялену та копчену, копчені м’ясопродукти, приготовлені в  домашніх умовах;

- при появі перших ознак захворювання потрібно негайно звернутися до лікаря;

- якщо виникає порушення зору, особливо після вживання консервованих, або інших “небезпечних” продуктів, потрібно відразу ж викликати бригаду екстреної медичної допомоги. При данному захворюванні стан хворого може різко погіршитися в першу ж добу після зараження, що може призвести до його смерті;

- якщо підозрілу їжу їли інші люди, слід з’ясувати, чи не з’явилися в них які-небудь ознаки хвороби. Одужання пацієнтів при цій хворобі відбувається повільно.

- оскільки ботулізм дуже серйозне захворювання, що викликає незворотні наслідки і може призводити до смерті хворого, займатися самолікуванням категорично заборонено!

У Вінницькій області за останні вісім років зареєстровано 62 потерпілих, в тому числі 6 дітей. Чотири смертельних випадків серед дорослих! Всі випадки захворювань зареєстровані в побуті.

Характерною ознакою було приготування в домашніх умовах м'ясних консервів (м'ясні тушонки, м'ясні паштети, ковбаси консервовані), риби в'яленої, м'ясних продуктів домашнього приготування, зокрема домашніх ковбас, виготовлення яких було виконано з порушенням технології та санітарних норм.

Пам’ятайте!

Хворобу легше попередити, ніж лікувати.

Будь-яке отруєння не проходить безслідно.

Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей!

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь