Профілактика інфекційних захворювань та харчових отруєнь на підприємствах громадського харчування

Дата: 20.07.2023 14:18
Кількість переглядів: 116

      Фото без описуОсновною причиною харчових отруєнь та інфекційних захворювань (гострих кишкових інфекцій), пов’язаних із підприємствами громадського харчування, найчастіше є порушення санітарних правил та технологічного режиму приготування, а також термінів та температурного режиму зберігання, транспортування та реалізації харчових продуктів.  В передачі збудників кишкових інфекцій можуть брати участь кілька основних факторів: вода, харчові продукти, ґрунт, кухонні предмети, живі переносники (комахи, гризуни) та інші. У харчових продуктах збудники кишкових інфекцій як зберігаються, так і активно розмножуються, не змінюючи  зовнішнього вигляду і смаку продукту...

   Найважливішими профілактичними заходами є:

– дотримання санітарно-технологічних правил переробки продуктів та приготування їжі – не допускати контакту між сирими та готовими харчовими продуктами, для обробки сирих продуктів користуватися окремими кухонними приладами та приладдям, ретельно мити овочі та фрукти, ретельно прожарювати та проварювати продукти; не залишати приготовлену їжу при кімнатній температурі більш ніж на дві години;

– своєчасне проходження медичного огляду працівниками, що стикаються безпосередньо з харчовими продуктами, усунення від роботи бацилоносіїв, осіб з гнійними ураженнями шкіри, катаром верхніх дихальних шляхів;

- дотримання правил особистої гігієни;

– систематичне проведення гігієнічного навчання, санітарно-освітньої роз’яснювальної  роботи серед персоналу підприємств громадського харчування;

– систематичний санітарно-мікробіологічний контроль сировини, напівфабрикатів, готової продукції, види питної, санітарного стану технологічного обладнання та інвентарю. Мікробіологічний контроль дозволяє виявити присутність у продуктах та інших об’єктах збудників інфекційних захворювань, а також виявити неблагополучні в санітарному відношенні етапи технологічного процесу.

   ВСП Хмільницький РВ  ДУ «Вінницький ОЦКПХ МОЗ України»  для підприємств громадського харчування проводить дослідження:

  • на носійство збудників  кишкових інфекцій,  патогенного стафілококу, паразитологічні дослідження при проведенні профілактичних оглядів персоналу,
  • змивів з рук персоналу та виробничого обладнання  на наявність бактеріологічного забруднення;
  • дослідження готової продукції  на відповідність ДСП 4.4.5.078-2001 «Мікробіологічні нормативи  та методи контролю продукції громадського харчування»
  • дослідження якості та безпечності води питної, що використовується під час приготування їжі.

    Також  проводиться санітарно-гігієнічне навчання для працівників харчоблоків.

    За консультацією та для проведення досліджень звертайтеся до  ВСП Хмільницький РВ  ДУ «Вінницький ОЦКПХ МОЗ України»   за адресою м. Хмільник вул. Виноградна, 7,  телефон - 2-65-94,   067 726 93 46

     В Україні   законом від 23 грудня 1997 року № 771/97-ВР «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» визначена відповідальності виробників, продавців (постачальників) харчових продуктів, продовольчої сировини і супутніх матеріалів за забезпеченням їх якості та безпеки для здоров’я людини під час виготовлення, транспортування, зберігання та реалізації, а також за реалізацією цієї продукції у разі її невідповідності стандартам, санітарним, ветеринарним та фітосанітарним нормам.


« повернутися до розділу «Новини»

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь