Інвестиційний паспорт громади

Дата: 09.04.2024 11:46
Кількість переглядів: 41

Фото без описуЗагальна інформація про громаду

Війтівецька сільська територіальна громада, адреса:

22050, Війтівці, вулиця Соборна, 8

Електронна пошта:      viitivetska_sr@viitivtsi-gromada.gov.ua

Контактний телефон:   +380433839531    Довідкова служба  +380432647320

Війтівецька сільська рада зареєстрована на Єдиному державному порталі відкритих даних: https://data.gov.ua

Війтівецька сільська територіальна громада була утворена у грудні 2016 року шляхом об'єднання двох сільських рад:

  • Війтівецька  сільська рада – населення 2561 чол.
  • Качанівська сільська рада – населення 1739 чол.

У жовтні 2020 року, внаслідок проведення реформи децентралізації до Війтівецької територіальної громади було приєднано Терешпільську, Сулківську та Мар’янівську сільські ради Хмільницького району Вінницької області.

Площа – 168,23  кв. км, 148,66 кв.км ( 75,2%) сільськогосподарські угіддя в т.ч. рілля – 126,44 кв.км.

Кордони - межує із 5 громадами Вінницької, Хмельницької та Житомирської областей.

Громади-сусіди:

- Хмельницька область: Старосинявська

- Вінницька область: Уланівська, Хмільницька

- Житомирська область: Краснопільська, Любарська

До Війтівецької сільської територіальної громади входять 15 населених пунктів: село Війтівці, село Качанівка, село Семки, село Дібрівка, село Ольгине, село Терешпіль, село Сулківка, село Мар’янівка, село Торчин, село Нова Сулківка, село Софіївка, село Держанівка,  село Українське, село Лісогірка, село Володимирівка.

Транспортна інфраструктура та логістика

Адміністративний центр громади с. Війтівці розташований за 8 км від міста Хмільника, який є курортом державного значення. Відстань до обласного центру 80 км; 260 км до м. Києва.

Відстань до найближчого міжнародного аеропорту у м.Вінниці 90 км.

По території громади проходить залізнична колія, найближча залізнична станція знаходиться за 14 км (м.Хмільник), найближчий залізничний вузол Жмеринка (станція), розташований на відстані 44 км від с. Війтівці.

Найближчий до громади міжнародний автошлях, – М12 (31 км), та регіональний Т 0610 (7 км).

Загальна протяжність доріг по Війтівецькій територіальній громаді становить 223, 5 км з них: комунальні дороги – 73,998 км, з яких 92 відсотки мають тверде покриття. Протяжність доріг державного та загального користування місцевого значення дороги становить - 149, 5 км.

 

Населення

Наявне населення – 5839 осіб (станом на 01.03.2024 року).

 

Газифікація, водопостачання

Всі населені пункти громади газифіковано.

Централізоване водопостачання забезпечує лише 38 відсотків домогосподарств водою, решта домогосподарств користуються громадськими криницями. Протяжність мереж водопостачання у громаді становить 26 км і щороку збільшується, проте залишається недостатньою для задоволення потреб у централізованому водопостачанні.

Протяжність мереж вуличного освітлення становить 40,8 км.

 

Фінансова складова

Бюджет громади на 2022 рік сформований в обсязі 57,0 млн.грн., з яких 66% – власні надходження, 34% – трансферти з державного та інших місцевих бюджетів.

Основними бюджетоутворюючими надходженнями є ПДФО, яке в сумі складає 25,446 млн.грн., що становить 44,6% загального бюджету та плата за землю в сумі 5,110млн.грн., що становить 9% у загальних надходженнях.

Видатки бюджету на 2022 рік передбачені у сумі 57,0 млн.грн., з яких понад 50 відс. –це видатки на освіту.

 

Станом на травень 2021 року Генеральний план забудови та у його складі план зонування має лише адміністративний центр громади село Війтівці.

 

На території громади функціонують:

  • КНП "Центр первинної медико - соціальної допомоги";
  • КЗ "Центр культури та дозвілля";
  • КЗ "Публічна бібліотека";
  • КЗ "Інклюзивно - ресурсний центр";
  • КЗ "Центр надання соціальних послуг";
  • КУ "Війтівецька місцева пожежна частина";
  • КП "Війтівецький господар";
  • Філія «Жданівський цукровий завод» ТОВ «Цукор-агропром» Агропромхолдингу "Астарта Київ"
  • ТОВ «Хмільницьке» Агропромхолдингу "Астарта Київ" 
  • Поштове відділення в с. Війтівці 
  • Цегельний завод в с. Качанівка (не працює)
  • 23 об’єкти підприємств торгівлі та громадського харчування

 

Освітній та культурний потенціал громади

Відділ освіти та соціально – гуманітарної роботи сільської ради використовує ліцензовані програми електронного документообігу «Освіта документ», ЄДБО, ІСУО. Програми захищенні крипто захистом.

На території громади функціонують:

  • 3 ліцеї: КЗ "Війтівецький ліцей", КЗ "Качанівський ліцей"; КЗ "Мар'янівський ліцей" та 2 гімназії: КЗ "Торчинецька гімназія", КЗ "Терешпільська гімназія" (в яких навчається 536 здобувачів освіти);
  • 4 заклади дошкільної освіти: КЗ "ЗДО с. Війтівці», КЗ "ЗДО с. Качанівка", КЗ "ЗДО с. Мар'янівка", КЗ "ЗДО с. Терешпіль" (в яких виховується 150 діток);
  • Комунальний заклад «Інклюзивно-ресурсний центр», в якому надаються послуги психолога, реабілітолога, логопеда.

На базі закладів загальної середньої освіти Війтівецької СТГ діють такі гуртки:

художньо-естетичних гуртків – 5 (69 учасників)

військово-патріотичний гурток – 1 (18 учасників)

фізкультурно–спортивних гуртків – 3  (41 учасник)

науково-технічних гуртків – 7 (93 учасника)

математичний гурток - 1 (10 учасників)

філологічних гуртків – 3 (31 учасник)

історичний гурток – 1 (5 учнів)

еколого – натуралістичний гурток  - 1 (10 учасників)

Для занять фізкультурно – спортивною спрямованістю в громаді діють: 1 стадіон, 5 спортивних зал в навчальних закладах, 2 спортивно-ігрові  майданчики. 

Мережа закладів культури складається з КЗ «Центру культури і дозвілля» з 5 філіями та КЗ «Публічна бібліотека» з 3 філіями: с.Качанівка, с.Терешпіль, с.Мар’янівка. Найбільші будинки культури у Війтівцях та Качанівка. В громаді є 2 аматорські вокальні колективи. Проводяться культурно-масові заходи: виставки творів мистецтва, вистави та концерти, інші культурно-освітні та розважальні заходи, майстер-класи. Під час війни більшість заходів проводиться он-лайн. По закладах культури постійно діють гуртки для дітей

(спортивні, вокальні, художнього читання).

При Війтівецькій сільській раді діє молодіжна рада. Очолює молодіжну раду голова, склад ради 11 осіб (6 юнаків, 5 дівчат).

 

Медицина

Медичні послуги забезпечуються КНП "Центр первинної медико - соціальної допомоги", двома амбулаторіями загальної практики сімейної медицини (працює два сімейних лікаря) та 3 фельдшерськими пунктами. КНП «Війтівецький ЦПМСД» під’єднано до медичної інформаційної системи «Мед Ейр».

 

Соціальний захист

Отримати послуги соціального спрямування можна в КЗ «Центр надання соціальних послуг».

 

Безпека

Задля безпеки мешканців громади на території діє комунальна установа «Місцева пожежна частина», с.Війтівці, а також поліцейська станція (поліцейський офіцер громади) с.Качанівка.

 

Розташування. Природні ресурси. Клімат

Територія Війтівецької громади міститься в межах Дніпровського Буровугільного басейну. Поблизу Війтівець розташовані родовища мінеральних вод та торф’яних грязей.

Клімат на території Війтівецької громади помірно-теплий, м’який, без різких коливань температури, сприятливий для організму людини. Клімат є сприятливим для сільськогосподарського виробництва: тривале тепле літо, рання весна, суха осінь, зима с помірними морозами та сніговим покривом – все це позитивно впливає на ріст зернових  та  технічних сільськогосподарських культур.

Територія Війтівецької сільської територіальної громади є сприятливою як для проживання, так і ведення бізнесу. Помірний клімат забезпечує можливості для розвитку сільського господарства (особливо в галузі садівництва), постійне оновлення містобудівної документації дозволяє швидко реагувати на запити мешканців та інвесторів.

Географічне розташування Війтівецької громади і віддаленість її від найбільших транспортних артерій регіону спонукає владу і бізнес до посилення зусиль в напрямку покращення інвестиційної привабливості її території і розкриття її внутрішнього потенціалу, особливо у сфері малого фермерства і сфери послуг.

Територія Війтівецької сільської громади характеризується помірним техногенним навантаженням на навколишнє природне середовище, внаслідок відсутності на її території зон екологічного лиха та потужних об'єктів-забруднювачів довкілля.

 

Економічний потенціал громади

Однією із базових галузей економіки Війтівецької сільської територіальної громади є сільське господарство. Галузь формує продовольчу, економічну та екологічну безпеку, забезпечує розвиток технологічно пов`язаних галузей економіки і формує соціально-економічні основи розвитку сільських територій. Аграрний сектор є стратегічно важливою галуззю економіки Війтівецької сільської територіальної громади.

Станом на 01.01.2022 року аграрний сектор громади формується із 19 одиниць сільськогосподарських підприємств різних форм власності та близько 77 од. фізичних осіб, які одноосібно обробляють земельні ділянки.

Найпотужнішим сільськогосподарським товаровиробником у громаді є ТОВ «Хмільницьке» агропрохолдингу «Астарта Київ».

Вирощуванням зернових та технічних культур у громаді займається 18 фермерських господарств.

Загальна площа сільськогосподарських угідь, що знаходяться в обробітку складає 126,44 км2 при загальній .площі земель сільськогосподарського призначення 148,66 км2 , що свідчить про високий рівень агропромислового освоєння земель.

У галузевій структурі сільського господарства провідне місце належить рослинництву. Перевага надається вирощуванню зернових та технічних культур. Як прибуткова галузь, вирощування зернових та технічних культур є основним джерелом доходів для сільськогосподарських товаровиробників.

На території громади слабо розвинена тваринницька галузь. Розведенням великої рогатої худоби, свиней, птиці, виробництвом молока та м’яса займається приватний сектор.

Промисловий сектор у громаді представлений підприємством переробної промисловості філією «Жданівський цукрозавод» ТОВ «Цукорагропром» агропромхолдингу «Астарта Київ». За об’ємом виробництва цукру філія «Жданівський цукрозавод» входить до десятка найбільших цукроварів України. Потужність підприємства, після вкладання значних інвестицій, складає 4000 тонн за добу. Продукція підприємства постачається, як на внутрішній так і на зовнішній ринки України.

Підприємство є не лише одним із основних бюджетоутворюючих підприємств, а й одним із тих, хто забезпечує зайнятість працездатного населення.

За інформацією Головного управління Державної податкової служби у Вінницькій області станом на 01.01.2022 року на території громади налічується малих підприємств- 2, фізичних осіб – 80.

Найбільшу питому вагу у підприємницькій діяльності займають види діяльності такі як торгівля, автотранспортні послуги, посередницькі послуги.

У звітному періоді було збережено мережу підприємств торгівлі та громадського харчування (23 об’єкти).

Роздрібний товарооборот підприємств роздрібної торгівлі з кожним роком збільшується, що свідчить про достатній обсяг та асортимент товарної продукції в торгівельній мережі нашої громади, отже і виробництво зацікавлене у збільшенні об’ємів.

З метою розвитку малого та середнього підприємництва, створення сприятливих умов для їх стабільної та ефективної роботи проводяться заходи з інформаційного забезпечення підтримки бізнесу, розширення формування інфраструктури підтримки підприємництва та удосконалення системи надання інформаційних послу, поширюється інформація про вебінари, консультації, тренінги, програми державної підтримки, на офіційному сайті Війтівецької сільської ради, мережі Facebook.

 

Мобільний зв'язок, інтернет

 Стан доступу до мережі Інтернет у громаді задовільний. У більшості сіл є можливості доступу  до  мереж  операторів  мобільного зв’язку Kиївстар, Lifecell, Vodafone. В окремих селах громади є можливість підключення до мережі Інтернет із використанням технологій широкосмугового доступу. Таку послугу надає ПП «ВінАстеріск» м. Хмільник.

У селах Війтівці, Качанівка, Семки, Українське, Дібрівка, Мар’янівка є покриття 3 G та 4G від провайдера мобільного зв’язку Київстар.

У селах Дібрівка, Війтівці, Качанівка, Семки, Українське, Торчин, Сулківка, Скаржинці є покриття 3 G від провайдера мобільного зв’язку Vodafone.

У селах Дібрівка, Війтівці, Качанівка, Семки, Українське, Терешпіль, Держанівка є покриття 4 G від провайдера мобільного зв’язку Lifecell.

 

Інформаційний простір

Про події на території Війтівецької громади можна дізнатись з друкованих видань, зокрема газети «Життєві обрії» і газети «Вінниччина», а також на офіційному сайті Війтівецької сільської територіальної громади https://viitivtsi-gromada.gov.ua та офіційній сторінці громади у мережі Фейсбук (1,2 тисяч учасників станом на листопад 2022): www.facebook.com/groups/1902288896678648 

 

На території Війтівецької громади доступні:  

2 банківські термінали;

1 банкомат; 

3 поштові відділення;

2 відділення «Нова пошта».

 

Впливові представники громадського сектору:

Ошівська Яна Юріївна – Очолює молодіжну раду при виконкомі сільської ради

Лотоцька Надія Анатоліївна – громадський діяч

Сидоренко Петро Володимирович – громадський діяч

Пастернак Віталій Віталійович – громадський діяч

Вонхольська Марія Вікентіївна – громадський діяч

Духневич Леся Олександрівна – громадський діяч

Шамрай Григорій Феліксович – громадський діяч

 

Перелік найбільших підприємств  громади 

Найменування підприємств

Продукція, що випускається

ТОВ «Хмільницьке» » агропромхолдингу «Астарта Київ»

Вирощування цукрового буряку, зернових та технічних культур

Філія «Жданівський цукровий завод» ТОВ «Цукорагропром» » агропромхолдингу «Астарта Київ»

Виробництво цукру

ТОВ «Колос – Поділля»

Вирощування зернових та технічних культур

 

На території громади проводиться Богослужіння у храмах:

УПЦ "В ім'я Ікони Почаївської Божої матерії"

УПЦ "Успіння Пресвятої Богородиці" 

Православній каплиці  "Різдво Пресвятої Богородиці "

Православній каплиці  "В ім'я ікони святих мучениць Віри , Надії, Любові та їх матері Софії"

Римо-католицькій каплиці

Римо-католицькій каплиці "Пресвятої Трійці"

 

Реалізовані проєкти розвитку громади

 

В рамках участі в програмі  EGAP  « Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади у Війтівецькій ОТГ» Війтівецькою сільською радою та партнерами ТОВ «Хмільницьке» на виконання умов Меморандуму про взаємодію та співпрацю з Міжнародною благодійною організацією «Фонд Східна Європа»  у 2020 році  проведено роботи із :

 -  організації впровадження системи електронного документообігу у ЦНАП на основі наявної СЕД «Вулик», отриманої в ході реалізації програми “U-LEAD з Європою»;

- впровадження системи повного циклу надання послуги «мобільний адміністратор» із застосуванням спеціального автоматизованого комплексу «Мобільний кейс», який отримав ЦНАП Війтівецької ОТГ. До «Електронної валізи адміністратора» входять ноутбук, принтер, сканер, ксерокс, відеокамера, ІD зчитувач паспортів, акумулятор. Станом на грудень 2022 року було надано близько 160 послуг та здійснено більше 150 виїздів;

- ЦНАП Війтівецької громади отримав зчитувачі ID - карток та QR кодів, що дає можливість адміністраторам, і в першу чергу отримувачам адміністративних послуг швидко і якісно надавати та отримувати необхідну інформацію при зверненні до ЦНАП;

- також ЦНАП громади отримав електронний тонометр для вимірювання тиску;

- організації  впровадження  чат – боту – наданої проєктом комп'ютерної програми, розробленої  на основі нейромереж та технологій машинного навчання, за допомогою якої можливо здійснювати комунікацію в аудіо- або текстовому форматі. Чат-бот використовується користувачами мережі Інтернет  для виконання конкретних завдань (наприклад, отримання довідкової інформації про громаду, роботу ОМС , послуги і т.п.). Чат – бот «Свої» працює у Вайбер та Телеграм. 10814 підписників чат – боту станом на 23.12.2022 р.

- створення нового сайту громади з використанням програмних продуктів EGAP. Сайт  поєднаний із чат – ботом «Свої» та платформою Е– DEM. Має зручний та простий у користуванні інтерфейс.

- спільно із партнерами ТОВ «Хмільницьке» завершено роботи із ремонту та облаштування центру активності громадян  та молодіжного простору “ZDANSPACE” в приміщенні колишньої амбулаторії по вул. Заводська в с. Війтівці. Центр активності користується попитом.  Там постійно проводяться зустрічі з майстринями, майстер-класи на різну тематику та вподобання для дітей громади та ВПО. Загалом за 2022 рік (станом на 26.12.2022) проведено більше 70 заходів в яких прийняли участь 617 осіб, (176 - ВПО);

- проєктом організовано та проведено навчання цифрової грамотності працівників сільської ради, ЦНАП, вчителів навчальних закладів громади;

- громада приєднана до  «Єдиної платформи місцевої електронної демократії»  - (e – DEM) - он – лайн системи, що надає громадянам легкий і зручний доступ до використання базових інструментів електронної демократії. Платформа e – DEM поєднує наступні сервіси: «Місцеві електронні петиції», «Громадський бюджет», «Відкрите місто», «Електронні консультації з громадськістю». У чат-боті та на офіційному сайті також підключено один із сервісів е-звернення.

Проведення роботи із реалізації проєкту «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади у Війтівецькій ОТГ», що реалізується Міжнародною благодійною організацією «Фонд Східна Європа» у партнерстві з Міністерством цифрової трансформації України за фінансової підтримки Швейцарської агенції з розвитку та співробітництва в Україні розраховано на період до 2023 року.

У жовтні 2022 року громаду відвідали представники Програми EGAP із Швейцарії, а також представники Фонду Східна Європа та Київського офісу Програми. Партнери оцінили достатньо високий рівень роботи громади над реалізацією Програми.

Громада приймала участь у в конкурсі Вінницької обласної Ради «Комфортна громада» з проєктом «Спорт – запорука здоров’я», завдяки якому планується відновлення  стадіону у с. Війтівці та облаштовання мультифункціонального майданчика для занять ігровими видами спорту.

У Війтівецькій територіальній громаді планується впровадження проєкту встановлення системи зовнішнього відеоспостереження на території сіл Війтівці та Качанівка із залученням коштів місцевого та обласного бюджету.

Центр активності громадян станом на грудень місяць отримав новий широкофокусний проектор від Програми EGAP.

Програмою EGAP проведено закупівлю двох станцій моніторингу якості повітря, вартістю більше 10 тис. грн.. Для організації моніторингу станції  передано Війтівецькій сільській раді.

 Для спрощення комунікації жителів громади із Центром надання адміністративних послуг у  ЦНАП оснащено обладнанням  для облаштування розумного кол-центру, це єдина гаряча лінія, що надасть можливість швидко та зручно отримати необхідну інформацію, консультації та послуги.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь