Шкода нітратів - чим вони небезпечні для людини

Дата: 06.06.2024 16:46
Кількість переглядів: 91

Фото без описуНітрати (солі азотної кислоти) - дуже поширені у природі речовини. Вони містяться у ґрунті, воді, входять до хімічного складу рослин, є продуктами обміну речовин в організмі людей і тварин, без них неможливе саме життя. Нітрати входять до складу багатьох добрив, також їх багато і в продуктах гниття органічних речовин, промислових та комунально-побутових відходах. Вони здатні накопичуватись у воді і продуктах харчування...

 

    Проблема впливу нітратів на організм людини має два аспекти, які взаємопов’язані між собою. Це їх вміст у питній воді та в харчових продуктах. Підраховано, що більша частина нітратів надходить в організм людини із питною водою і овочами. Фрукти та ягоди менш схильні до накопичення цих речовин.

   Щодо продуктів тваринного походження, то нітрати можуть міститися в молоці, оскільки це один зі шляхів виведення їх із тваринного організму. В меншій кількості вони зустрічаються в м’ясі.

   Стосовно питної води, то найбільше нітратів міститься у воді шахтних колодязів. Така ситуація характерна і для багатьох населених пунктів Хмільницького району. За результатами досліджень нашої лабораторії, більше 68% шахтних колодязів забруднені понаднормовою кількістю нітратів.

   При надлишковому вмісті  у воді та харчових продуктах, частина нітратів під дією нітрифікуючих бактерій ротової порожнини та шлунково-кишкового тракту, переходить в більш токсичні сполуки — нітрити (соли азотистої кислоти). Надходячи в кров, нітрити взаємодіють з гемоглобіном еритроцитів, перетворюючи його в речовину - метгемоглобін, що не здатна переносити кисень до тканин та органів. Це призводить до кисневого голодування організму.

    Особливо небезпечна дія нітратів в період вагітності, оскільки вони можуть спричинити загрозу її переривання і бути причиною вроджених вад розвитку у немовлят.

Дуже чутливі до дії нітритів та нітратів діти грудного віку, бо у них відсутній специфічний фермент, який протидіє утворенню метгемоглобіну. Саме з цим пов’язане захворювання немовлят, яке називається дитячою водно-нітратною метгемоглобінемією.

Дорослі та діти із хронічними хворобами органів травлення (гастрити з пониженою секреторною функцією шлунку) також знаходяться в групі ризику, так як низька кислотність шлункового соку у таких хворих може призводити до накопичення нітрифікуючи бактерій, які здатні перетворювати нітрати в нітрити.

   Для того, щоб уникнути отруєнь нітратами рекомендуємо:

  • Не вживати для потреб харчування питну воду із децентралізованих джерел водопостачання (криниць, колодязів, бюветів, каптажів тощо) невідомих та тих, у воді яких вміст нітратів перевищує нормативні показники (50,0 мг/куб.дм), а також, не використовувати її для приготування сумішей в дитячому харчуванні. Пам’ятайте, що кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а навпаки може призвести до збільшення її токсичності .
  • Купувати овочі по сезону і тільки в дозволених для торгівлі місцях.
  • При купівлі овочів та фруктів попросіть  у продавця висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи. У цьому документі має бути зазначений рівень нітратів в овочах, фруктах, ягодах і зелені.
  • При покупці віддавайте перевагу тільки свіжим, зрілим овочам.
  • З обережністю застосовуйте  в сільському господарстві та приватному секторі добрива.

 

Для зменшення  шкідливого  вмісту нітратів:

  • перед вживанням і приготуванням ретельно мийте овочі, видаляйте позеленілі частини (картопля, морква);
  • після миття замочіть овочі на 15-20 хвилин у холодній воді, злийте воду і замочіть ще раз;
  • у таких овочах, як огірки -- бажано очищати шкірку, а також зрізати плодоніжки і хвостики. Це стосується не лише огірків, а й ранньої моркви та буряка;
  • стебла зелені (петрушка, кріп та інше) накопичують більше нітратів, ніж гілочки -- тому їх вживати в їжу не рекомендується;
  • при тепловій обробці рівень нітратів знижується на 60-80%. Але відвар рекомендується злити;
  • не зберігайте овочі довго навіть у холодильнику – при зміні температури і довгому зберіганні нітрати швидко перетворюються на нітрити.
  • готуйте на один раз і, ні в якому разі, не зберігайте нарізані овочі і салати в холодильнику.

          Якщо ви  бажаєте дослідити воду, овочі та фрукти на вміст нітратів звертайтеся в ВСП Хмільницький РВ за адресою: м. Хмільник,  вул. Виноградна, 7, контактний телефон 0677269346          Бережіть себе і здоров'я своїх дітей!


« повернутися до розділу «Новини»

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь