Шкода нітратів - чим вони небезпечні для людини

Дата: 06.06.2024 16:46
Кількість переглядів: 56

Фото без описуНітрати (солі азотної кислоти) - дуже поширені у природі речовини. Вони містяться у ґрунті, воді, входять до хімічного складу рослин, є продуктами обміну речовин в організмі людей і тварин, без них неможливе саме життя. Нітрати входять до складу багатьох добрив, також їх багато і в продуктах гниття органічних речовин, промислових та комунально-побутових відходах. Вони здатні накопичуватись у воді і продуктах харчування...

 

    Проблема впливу нітратів на організм людини має два аспекти, які взаємопов’язані між собою. Це їх вміст у питній воді та в харчових продуктах. Підраховано, що більша частина нітратів надходить в організм людини із питною водою і овочами. Фрукти та ягоди менш схильні до накопичення цих речовин.

   Щодо продуктів тваринного походження, то нітрати можуть міститися в молоці, оскільки це один зі шляхів виведення їх із тваринного організму. В меншій кількості вони зустрічаються в м’ясі.

   Стосовно питної води, то найбільше нітратів міститься у воді шахтних колодязів. Така ситуація характерна і для багатьох населених пунктів Хмільницького району. За результатами досліджень нашої лабораторії, більше 68% шахтних колодязів забруднені понаднормовою кількістю нітратів.

   При надлишковому вмісті  у воді та харчових продуктах, частина нітратів під дією нітрифікуючих бактерій ротової порожнини та шлунково-кишкового тракту, переходить в більш токсичні сполуки — нітрити (соли азотистої кислоти). Надходячи в кров, нітрити взаємодіють з гемоглобіном еритроцитів, перетворюючи його в речовину - метгемоглобін, що не здатна переносити кисень до тканин та органів. Це призводить до кисневого голодування організму.

    Особливо небезпечна дія нітратів в період вагітності, оскільки вони можуть спричинити загрозу її переривання і бути причиною вроджених вад розвитку у немовлят.

Дуже чутливі до дії нітритів та нітратів діти грудного віку, бо у них відсутній специфічний фермент, який протидіє утворенню метгемоглобіну. Саме з цим пов’язане захворювання немовлят, яке називається дитячою водно-нітратною метгемоглобінемією.

Дорослі та діти із хронічними хворобами органів травлення (гастрити з пониженою секреторною функцією шлунку) також знаходяться в групі ризику, так як низька кислотність шлункового соку у таких хворих може призводити до накопичення нітрифікуючи бактерій, які здатні перетворювати нітрати в нітрити.

   Для того, щоб уникнути отруєнь нітратами рекомендуємо:

  • Не вживати для потреб харчування питну воду із децентралізованих джерел водопостачання (криниць, колодязів, бюветів, каптажів тощо) невідомих та тих, у воді яких вміст нітратів перевищує нормативні показники (50,0 мг/куб.дм), а також, не використовувати її для приготування сумішей в дитячому харчуванні. Пам’ятайте, що кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а навпаки може призвести до збільшення її токсичності .
  • Купувати овочі по сезону і тільки в дозволених для торгівлі місцях.
  • При купівлі овочів та фруктів попросіть  у продавця висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи. У цьому документі має бути зазначений рівень нітратів в овочах, фруктах, ягодах і зелені.
  • При покупці віддавайте перевагу тільки свіжим, зрілим овочам.
  • З обережністю застосовуйте  в сільському господарстві та приватному секторі добрива.

 

Для зменшення  шкідливого  вмісту нітратів:

  • перед вживанням і приготуванням ретельно мийте овочі, видаляйте позеленілі частини (картопля, морква);
  • після миття замочіть овочі на 15-20 хвилин у холодній воді, злийте воду і замочіть ще раз;
  • у таких овочах, як огірки -- бажано очищати шкірку, а також зрізати плодоніжки і хвостики. Це стосується не лише огірків, а й ранньої моркви та буряка;
  • стебла зелені (петрушка, кріп та інше) накопичують більше нітратів, ніж гілочки -- тому їх вживати в їжу не рекомендується;
  • при тепловій обробці рівень нітратів знижується на 60-80%. Але відвар рекомендується злити;
  • не зберігайте овочі довго навіть у холодильнику – при зміні температури і довгому зберіганні нітрати швидко перетворюються на нітрити.
  • готуйте на один раз і, ні в якому разі, не зберігайте нарізані овочі і салати в холодильнику.

          Якщо ви  бажаєте дослідити воду, овочі та фрукти на вміст нітратів звертайтеся в ВСП Хмільницький РВ за адресою: м. Хмільник,  вул. Виноградна, 7, контактний телефон 0677269346          Бережіть себе і здоров'я своїх дітей!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь