Кашлюк, дифтерія та правець. Як уберегтися ?

Дата: 23.07.2024 12:32
Кількість переглядів: 30

    Фото без описуПід час війни та природних катаклізмів завжди зростає небезпека поширення інфекцій, адже велика кількість людей втрачають звичні умови життя, перебувають разом в антисанітарних умовах та закритих приміщеннях (наприклад, бомбосховищі), мають високі ризики травмування та забруднення ран. Час від часу в Україні виникають нові спалахи таких небезпечних хвороб, як кашлюк, дифтерія та правець. Тож як проявляється та чим небезпечна кожна з цих хвороб.

Дифтерія

Дифтерію викликає коринебактерія, що передається повітряно-крапельним шляхом при розмові, тривалому перебуванні в одному приміщенні та користуванні спільними предметами побуту.

Захворювання спочатку проявляється як звичайна застуда — слабкість, виснаження, підвищення температури тощо. Серед специфічних ознак хвороби — нашарування на мигдаликах, які з перебігом процесу поширюються на піднебіння, а також можуть утворювати плівки у верхніх дихальних шляхах.

Саме ці нашарування і є найбільшою небезпекою — вони можуть відшаровуватися та перекривати просвіт гортані та трахеї, що призводить до удушення та смерті.   

Правець

Інфікування відбувається через потрапляння збудника у відкриту рану або поріз. Тотальний і дуже сильний спазм усіх м’язів, спричинений правцевим токсином, вкрай важко вилікувати — тому у тих, хто заразився, прогноз зазвичай несприятливий. Розвиток симптомів триває від кількох днів до 2-3 тижнів, а далі захворювання прогресує дуже швидко.

Кашлюк

Кашель, який довго не минає, — поширений симптом у практиці сімейних лікарів/ок. Він характерний для більшості ГРВІ як залишковий прояв і може тривати кілька тижнів. Водночас бувають види кашлю, які можуть викликати в лікаря/ки пересторогу. У такому разі призначається обстеження, і в частини хворих виявляють кашлюк — інфекцію бактеріальної природи.

Для кашлюка характерні сльозотеча й почервоніння очей, біль у м’язах, нежить і специфічний спазматичний кашель. Ці напади виглядають характерно: серія сильних кашльових поштовхів, далі пауза в диханні, “реприза”, свистячий вдих. На фоні такого симптому обличчя пацієнта/ки може червоніти, синіти, вени на шиї розширюватися, а іноді навіть пошкоджуються судини в очах від напруги. Патоген спричиняє утворення великої кількості в’язкої мокроти. А ще — подразнює рецептори і впливає на нервову систему.

На кашлюк найчастіше хворіють діти до двох років, і для них ця хвороба є найбільш небезпечною. Напади кашлю можуть тривати місяць і більше, що особливо важко для малечі. Перенесена раніше інфекція не дає гарантії від повторного зараження, тому люди можуть хворіти на кашлюк знову, хоча переважно в легшій формі.


Як захиститись?

Надійним способом запобігти цим інфекціям чи щонайменше значно знизити ймовірність їх тяжкого перебігу є вакцинація.

Комбінована вакцина (АКДП) від трьох хвороб входить до національного календаря щеплень, а отже — наявна в медичних закладах первинки та доступна безплатно.

Її починають робити за національним календарем у віці 2 місяців, а далі в 4, 6 та 18 місяців. Також варто щепитись вагітним жінкам у період з 16 до 32 тижня вагітності, аби захистити антитілами новонароджену дитину.

Не менш важливо проводити ревакцинацію від цих захворювань у дорослому віці — кожні 10 років. Також існують комбіновані вакцини від кашлюку, дифтерії, правця та поліомієліту. Вакцинуватися можна в сімейній амбулаторії за місцем перебування. Одна дія — захист від чотирьох небезпечних хвороб.

Поширюйте інформацію про вакцинацію, спростовуйте недоречні міфи, піклуйтеся про здоров’я своєї сім’ї. Тим активніше, чим сильніше ворог хоче завадити цьому.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь