Хвороба педикульоз

Дата: 16.09.2024 14:55
Кількість переглядів: 25

малюнок із зображенням голови людини і серед волосся головна воша та з написом ПедикульозПедикульоз є соціальною хворобою, та в першу чергу вражає верстви населення, що з різних причин нехтують особистою гігієною. Враховуючи воєнний стан, та неможливість доступу до засобів гігієни і води в деяких регіонах України - нагадуємо про те, як запобігти поширенню педикульозом. Воші можуть бути переносниками хвороби Rickettsia prowazekii (епідемічний тиф), Bartonella quintana (окопна лихоманка) та Borrelia recurrentis (рецидивна лихоманка)...

Ураження педикульозу відбувається при:

безпосередньому контакті з особами, які вражені педикульозом (зараження волосяних частин тіла людини або одягу яйцями (гнидами), личинками чи дорослими особинами вошей)

при користуванні спільними речами (одягом, білизною, головними уборами, гребінцями, щітками для волосся тощо). При значній завошивленості людини, воші можуть переповзати по підлозі та по різним предметам, при цьому вони зберігають життєздатність упродовж двох діб. Тому кожен, хто часто перебуває у місцях скупчення та частої зміни людей, наприклад у транспорті під час подорожей, у бомбосховищах- ризикує заразитися педикульозом.

На відміну від цілого ряду захворювань, які людство майже перемогло, педикульоз пройшов скрізь віки, а його профілактика залишається актуальною і в сучасному світі.

Людина може заразитися педикульозом тільки від інших людей, а не від хворої кішки або собаки‼️

  На жаль, в Україні зараз досить часто реєструють випадки педикульозу, тому не лише медичні працівники, але й пересічні громадяни повинні добре володіти методами профілактики.

Хто може заразитися вошами?  Загалом будь-яка людина може заразитися вошами за відповідних умов.

-Педикульоз голови (головна воша) легко передається від людини до людини під час прямого контакту. Зараження (інвазія) вошами часто зустрічаються в дошкільних і шкільних установах, гуртожитках, установах соціальної опіки, тощо.

-Зараження лобковими вошами можна виявити серед статево активних осіб.

-Зараження платтяними вошами можна виявити у людей, які живуть у переповнених, антисанітарних умовах, де одяг рідко міняють або перуть.

  Зараження головними вошами може протікати безсимптомно. У подальшому ознаками (симптомами) педикульозу голови є :

відчуття лоскотання

відчуття чогось, що рухається у волоссі

дратівливість

свербіж-роздряпуючи ділянки довкола вух та на потилиці, можна занести інфекцію та спричинити нагноєння шкіри.

СИМПТОМИ ПЕДИКУЛЬОЗУ:

☑️постійна сверблячка в ураженій області (голова, вуха, стегна, живіт, під пахвами, бровах, віях)

☑️висипання у вигляді синюшних плям

☑️виявлення вошей та гнид при огляді шкіри, волосся та одягу (вони мають розмір від 1,5 мм до 3 мм, тіло - сіро-коричневого кольору; гниди - до 1 мм, світло-жовті або білі)

Що можна зробити, щоб запобігти поширенню педикульозу?

Слід уникати фізичного контакту з зараженими особами та їх речами, особливо одягом, головними уборами та постільною білизною, дотримуватися правил особистої та статевої гігієни. Інформування населення про педикульоз, регулярний прямий огляд дітей та дорослих на наявність вошей у школах, установах, будинках престарілих, належне лікування уражених, дезінсекційні заходи в умовах воєнного стану - допомагають вчасно зорієнтуватися та локалізувати спалахи!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь