Як правильно вийти із посту – поради фахівців
Закінчується останній тиждень Великого посту, а на Великдень ті, хто постував, знову вживатимуть скоромну їжу. Але після закінчення посту важливо поступово повертатися до звичного раціону, щоб не завдати шкоди організму. Про те, як не нашкодити собі в цьому випадку - поради фахівців ДУ «Вінницького ОЦКПХ». Різкий перехід до жирної та важкої їжі може призвести до розладів травлення та інших неприємних наслідків, тому варто дотримуватися певних рекомендацій. Розуміємо, що у Великдень кожному хочеться скуштувати святкових страв, але варто бути обережними, щоб після святкового застілля не мати проблем зі здоров’ям...
ОСНОВНІ ПРАВИЛА ВИХОДУ З ПОСТУ: • Поступовість: перші дні після посту слід вживати легку їжу, поступово збільшуючи порції та розширюючи раціон. • Дробне харчування: їжте невеликими порціями 5-6 разів на день, щоб не перевантажувати шлунок. • Легкі продукти: почніть з овочевих салатів, каш на воді, нежирних супів та кисломолочних продуктів. • Обмеження жирного та смаженого: уникайте жирних сортів м'яса, смажених страв, копченостей та солодощів. • Достатня кількість рідини: пийте достатньо води, трав'яних чаїв та компотів. • Споживання м'яса: м'ясо можна вводити в раціон через 2-3 дні після посту, починаючи з нежирних сортів (курка, індичка, кролик). • Обмеження солодощів: солодощі слід вживати в помірних кількостях, віддаючи перевагу фруктам та сухофруктам. • Прислухайтеся до свого організму: якщо ви відчуваєте дискомфорт, зменшіть порції або відмовтеся від певних продуктів. ПРИБЛИЗНИЙ ПЛАН ВИХОДУ З ПОСТУ: • 1-2 дні: овочеві салати, каші на воді, нежирні супи, кисломолочні продукти. • 3-4 дні: нежирне м'ясо (курка, індичка, кролик), риба, яйця. • 5-7 днів: поступове розширення раціону, введення інших продуктів. Важливо пам'ятати, що вихід з посту – це індивідуальний процес. Прислухайтеся до свого організму, враховуйте його особливості й попередній досвід. Спокійних вам свят! Формуємо культуру здоров’я разом!
