Обережно, гриби!

Дата: 24.10.2025 10:13
Кількість переглядів: 41

фото із зображенням лісу і грибаОстанніми роками реєструється значна кількість нещасних випадків, пов’язаних із вживанням грибів. Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро,  що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.  Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо Вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх... 

Застерігаємо!

  • Збирайте і купуйте тільки такі гриби, про які вам добре відомо, що вони їстівні;

  • Не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися; 

  • Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

  • Для збору грибів не можна використовувати тару не проникну повітря, наприклад,  поліетиленові пакети, сумки і т.д. Краща ємкість для грибів - плетена корзина;

  • Не збирайте невідомих грибів, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої  є потовщення “бульба”, оточене оболонкою;

  • Не збирайте грибів з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих.

  • Ніколи не збирайте пластинчаті гриби. Отруйні гриби маскуються під них;

  • Не збирайте “шампіньйони” та “печериці”, і у яких пластинки нижньої поверхні капелюха гриба  білого кольору;

  • Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках - вони не завжди відповідають дійсності;

  • Не куштуйте сирі гриби на смак;

  • При обробці кип’ятіть гриби  7-10 хвилин у водіпісля чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити;

  • Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим  позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку;

  • Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей,  літніх людей  та вагітних жінок;

  • Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння;  

  •  Страви  з грибів не можна зберігати в теплому місці. Залишати «на завтра» грибні  страви  можна залишати тільки в холодильнику в посуді, що добре закривається;

  • Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.

 УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:

  1. «Усі гриби мають приємний смак”;

  2. «Отруйні гриби  мають неприємний запах, а їстівні приємний»; 

  3. «Усі гриби в молодому віці їстівні»;

  4. «Личинки комах, черв’яки й равлики не чіпають отруйних грибів»;

  5. «Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета – чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби»;

  6. «Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні»;

  7. «Отрута з грибів видаляється після кипятіння протягом кількох годин»;

  8. «Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах»;

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) - з’являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння. 

Перша допомога при отруєнні грибами:

  1. Викличте “Швидку медичну допомогу”;

  2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлуноквипийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли  промивні води стануть чистими;

  3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки  для полегшення його стану;

  4. З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

Запам’ятайте:

  •    Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Врятування життя потерпілого залежить від своєчасного надання йому допомоги. Краще недорахувати кількох грибів у кошику, ніж поставити під загрозу здоров’я, а інколи й життя своєї родини та своє власне життя.

                           Бережіть себе та своє здоровя!!!


« повернутися до розділу «Новини»

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь